Skip to main content

Om organdonation og romanen »Modellen«

Overlæge Leo Kirkegaard Winther, Holstebro. E-mail: leo@post5.tele.dk

26. okt. 2007
2 min.

I Ugeskrift for Læger [1] blev en ny bog af Lars Saabye Christensen, »Modellen«, anmeldt af Christian Wejse, så det forhåbentlig vil medføre, at et stort antal læger vil læse bogen. Der står bl.a.: »Romanen tager livtag med etik og det moderne menneskes dilemma med medicinsk teknologi, der byder på muligheder, som umiddelbart er tillokkende, men kan koste sjælefred«.

Jeg savnede dog en altafgørende omtale af hovedpersonens konfrontation med organdonorproblematikken, som får katastrofale følger for hovedpersonen, der er en berømt maler, for ikke at tale om donoren, et barn, oven i købet fra et ikke fjernt EU-land - måske for at skærpe opmærksomheden på problemet? Hidtil har der jo især været fokuseret på Sydamerika og sidst Kina.

Et meget set tv-program berørte for et halvårstid siden samme problemstilling.

Især for Ugeskriftets læsere må kendskab til denne måske omsiggribende transaktion være en selvfølge og efterfølges af en klar og skarp afstandtagen.

Derfor vil det også være på sin plads i denne sammenhæng at nævne, at der i Ugeskriftet var en rystende beretning om organtransplantation i Kina, hvor kinesiske læger udtager organer fra levende mennesker, kriminelle som samvittighedsfanger, der ikke levner fangerne overlevelsesmulighed.

Der er altså tale om henrettelse/mord!

Forfatteren opfordrer læger til at presse på for at få medierne til at leve op til deres informationspligt, så der ad denne vej kan blive lagt mere internationalt pres på kineserne; men uden lægebistand i Kina som andre steder kan disse organudtagninger ikke finde sted!

Desværre er det indtil nu ikke et problem, der tales videre om. Hvad gør Amnesty International? Deres hjemmeside, omtaler d.d. udelukkende torturproblematikken, men oplysninger herom er sikkert også langt nemmere at få viden om, selvom alle vel kan være enige om, at tyngden af disse alvorlige problemer ikke kan sammenlignes.

En anden artikel, så tidligt som i 2004, omhandler samme alvorlige problematik [3].

Organdonationer er et gode til menneskeheden, men udsigten til helbredelse må og skal stoppe der, hvor prisen er et andet menneskes liv.


Referencer

  1. Wejse C. Modellen. Ugeskr. 2007;169:3428.
  2. Andersen P. Menneskeslagtning I Kina. Ugeskr. 2007;169:331
  3. Fasting U et al. Børn solgt til transplantation. Sygeplejeetisk råd. 1999; blad 38.