Skip to main content

Om at sluge kameler ...

Sofie Fage Hjortø, reservelæge, Roskilde Sygehus, medlem af Yngre Lægers repræsentantskabk

20. jan. 2012
2 min.

Yngre lægers interesse for overenskomsten er ofte beskeden. Indholdet er komplekst og formuleringen kryptisk. Der er meget andet, man som yngre læge skal sætte sig ind i. Men det er tankevækkende, da overenskomsten danner rammerne for yngre lægers arbejdstilrettelæggelse, løn og arbejdsforhold. Jeg har gennem fagpolitisk arbejde gentagne gange mødt svært frustrerede yngre læge-kollegaer, som oplevede for hyppige og for belastede vagter, en altid forsinket vagtplan, problematisk ferieplanlægning og mangelfuld løn. Problemer, som ville have været ikkeeksisterende eller betydeligt mindre, såfremt den gældende overenskomst blev overholdt. Jeg vil påstå, at yngre læger ville opnå historiske arbejdsmiljøforbedringer, hvis overenskomsten blev overholdt. Men det kræver, at vi kender indholdet.


Flere yngre læger mener ikke, at lønnen modsvarer indsatsen, og så derfor gerne betragtelige lønstigninger. Men hvis man spørger de samme yngre læger, om de har undersøgt, hvilke lokallønaftaler der er på den afdeling, de er ansat på, og som de dermed kunne være berettiget til, er svaret ofte nej. Jeg tør ikke tænke på, hvor mange penge yngre læger hvert år går glip af på den baggrund. Og det er trist, for yngre lægers penge bør havne i yngre lægers lommer.


Indsamling af krav til overenskomstforhandlingerne i 2013 er begyndt. Forhandlingsklimaet er præget af den økonomiske krise, og Danske Regioner kommer formentlig til at stille krav om lønnedgang, øget arbejdstid, fjernelse af vagtbelastnings- og vagthyppighedsreglerne, frihed til at forskyde mødetidspunktet og ændring af tidspunktet for, hvornår arbejdet defineres som vagt, fra f.eks. kl. 18 til kl. 20. Og uanset hvor lidt man interesserer sig for overenskomsten, vil de fleste yngre læger alligevel have en mening om de nævnte tilbud fra Danske Regioner. Vagthyppighedsreglerne sikrer f.eks. ikke kun et loft over antallet af vagter i en normperiode, men også, at en del af vores arbejdstid ligger i dagtiden, hvilket har stor betydning for yngre lægers uddannelse. Jeg vil på det kraftigste opfordre yngre læger til at blande sig i debatten. Hvad skal vi have, og hvad skal vi give? Skal afdelingerne betale en bod, når vagtplanen ikke kommer til tiden? Skal fællesvagtreglerne gælde for alle vagter? Skal gravide læger have mulighed for at fritages for aften-natte-vagter uden sygemelding? Skal 20% af yngre lægers løn forhandles lokalt?


I skal være med til at bestemme, om vi skal have lønnedgang, 42-timers arbejdsuge og fri arbejdstilrettelæggelse!