Skip to main content


Bogen »Oncology« er tiltænkt medicinstuderende og yngre læger, men kan med fordel også læses af sygeplejersker, som begynder deres arbejde på en onkologisk/hæmatologisk afdeling. Bogen udgives af Oxford University Press og indgår i serien Oxford Core Texts, som omfatter i alt 11 lærebøger. Bogen er skrevet af engelske specialister inden for klinisk onkologi, hæmatologi, onkologisk kirurgi, palliativ medicin og cancerfarmakologi.

Forfatternes formål har været at udarbejde en kompakt, letlæselig oversigt over moderne voksen onkologi. Bogen adskiller sig meget fra den første udgave fra 2001. Bogen er blevet tyndere og indeholder nu kun 250 sider mod tidligere 536 sider. Mange kapitler er omskrevet og forkortet, nogle enkelte er udgået, desværre også kapitlet om molekylær biologi. Til gengæld indeholder bogen et selvstændigt kapitel om kommunikation med cancerpatienter, et vigtigt men ofte undervurderet emne. Der er desværre også fjernet mange gode illustrationer, og nuværende version indeholder ingen farvefotos og kun i begrænset omfang sort-hvide tegninger og fotogra-fiske illustrationer. Teksten bærer præg af en grundig opdatering, f.eks. er der kort beskrevet nye biologiske behandlingsprincipper som tyrosinkinasehæmmere og monoklonale antistoffer.

Bogen er velstruktureret og pædagogisk og har sin store styrke i sammenligning med den første version ved dens fremhævede »bokse«: »Key facts«, »Future possibilities«, »Stop and think«, »Test yourself«. Især de to sidstnævnte giver sammen men mange »Case histories« mulighed for selvstudium for den uerfarne.

Nuværende udgave består af 19 kapitler. Opbygningen er klassisk med en almen del, som i syv kapitler behandler cancerepidemiologi og prævention, patogenese, diagnose, stadieinddeling, generelle principper for kemoterapi, radioterapi og onkologisk kirurgi. Herefter følger 11 kapitler med en systematisk gennemgang af de enkelte sygdomsgrupper. Bogen er meget flot konsekvent opbygget, hvor alle sygdomme er behandlet efter samme princip med beskrivelse af incidents og mortality, en kort generel beskrivelse (såkaldt »Background«), af patologi, diagnose, stadieinddeling, behandling, og eventuelt screening, genetik samt symptomer/komplikationer til dissemineret sygdom. Hvert kapitel indeholder »Case history - test yourself « og »Chapter summary«. Kapitlerne er korte, præcise og velskrevne. Det afsluttende kapitel omhandler de mest hyppige akutte onkologiske tilstande som tværsnitssyndrom, vena cava superiorsyndrom eller sepsis hos patienter med neutropeni. Generelt er teksten på engelsk klar, præcis, velskrevet og oplysende.

Der er ingen medfølgende cd, men forfatterne henviser til en hjemmeside, hvor læseren kan følge udredning og behandlingsforløb af en patient med lunge-, bryst-, colon-, ovarie- og prostatacancer med mulighed for at gennemgå røntgenbilleder, blodprøver osv. Ved afslutningen af hver sygdomshistorie kan læseren gennemgå en test baseret på den netop gennemgåede tekst og bogen.

Alt i alt er det en indbydende og anvendelig lærebog, som giver en basisintroduktion til onkologi. Som anbefalet af forfatterne selv, kan den med fordel bruges af medicinstuderende og reservelæger i uddannelse.