Skip to main content

Opfølgning af et indlæg om akut apopleksibehandling

Professor Gudrun Boysen, Neurologisk Afdeling N, H:S Bispebjerg Hospital. E-mail: gb01@bbh.hosp.dk

31. okt. 2005
2 min.

Et tidligere indlæg [1] »Danmark smidt ud af en stor international undersøgelse vedrørende akut apopleksibehandling« omhandlede et projekt med akronymet SAINT, som nu er afsluttet. Resultatet heraf blev meddelt ved European Stroke Congress i Bologna den 28. maj 2005. Dansk deltagelse blev i sin tid afbrudt, fordi der ikke var inkluderet tilstrækkelig mange patienter. Det neuroprotektive stof NXY-059, som er en »nitrone«, der fanger frie radikaler, blev givet til patienter med cerebralt infarkt i gennemsnit fire timer efter symptomdebut. Behandlingsresultatet var positivt med forbedret funktionsniveau tre måneder efter apopleksien. Et tvillingeprojekt er i gang i USA med henblik på at be- eller afkræfte den kliniske effekt. Det er et krav før godkendelse af et nyt medikament, at en positiv effekt skal kunne reproduceres. Resultatet af denne første afprøvning af NXY-059 er meget opmuntrende, idet det er første gang et neuroprotektivt stof har vist sig effektivt ved akut blodprop i hjernen. Men endnu er behandlingen altså ikke tilgængelig i daglig praksis.

Siden mit ovennævnte indlæg er der sket en vis forbedring i logistikken af akut apopleksibehandling i Danmark.

I Århus har man i godt et års tid haft en amtsdækkende ordning, hvor patienter med symptomer på akut apopleksi indbringes til neurologisk afdeling på Århus Kommunehospital inden for tre timer efter symptomdebut med henblik på trombolysebehandling. I Fyns og Nordjyllands Amter er man ved at etablere lignende ordning. H:S har siden maj 2005 haft en ordning, hvor patienter med symptomdebut < 3 timer indbringes akut til neurologisk afdeling, H:S Bispebjerg Hospital. Foreløbig dækker ordningen dog kun dagtiden mellem kl. 8 og 15. En sådan tidsbegrænsning er etisk kritisabel og har som konsekvens besvær med at informere befolkningen om at henvende sig akut ved symptomer på apopleksi. Hvordan forklares det, at man skal sørge for at få sin apopleksi mellem kl. otte og 15 på hverdage?

Med flere dokumenterede former for behandling af akut cerebral iskæmi og forventning om en lovende behandling med koagulationsfaktor 7 (NovoSeven) til patienter med intracerebral blødning er der behov for, at den helt akutte apopleksibehandling organiseres, således at den kommer hele befolkningen til gode. Behandlingen skal varetages på neurologiske afdelinger af dertil uddannede team på syv af ugens dage 24 timer i døgnet. For apopleksiafsnit i geografisk fjerntliggende områder kan telemedicinsk assistance til bedømmelse af CT eller MR-skanninger være en løsning.

Interessekonflikt: Gudrun Boysen har i forbindelse med forskningsprojekter modtaget godtgørelse fra følgende firmaer: Pfizer, AstraZeneca, Novo Nordisk og Boehringer-Ingelheim.


Referencer

  1. Boysen G. Danmark er »smidt ud« af en stor international undersøgelse vedrørende akut apopleksibehandling. Ugeskr Læger 2004;166:504-5.