Skip to main content

Oxford Handbook of Clinical Medicine. 8. Udgave

Ledende overlæge Gertrude Elisabeth Ellekilde E-mail: g.ellekilde@dadlnet.dk

20. aug. 2010
2 min.

Forfattere:Longmore M, Wilkinson IB, Davidsen EH et alForlag: Oxford: Oxford University Press, 2010SIDER: 920

Pris: 24,95 BRP

ISBN:

978-0-19-923217-8

BOGANMELDELSE

Så kom der en ny udgave af den velkendte gule kittelbog, som har fulgt lægestuderende og yngre læger siden 1985. Selvom netsøgning for mange har afløst de gamle kittellommebøger, er det stadig hurtigere og nemmere lige at slå op. Denne udgave er, ligesom de tidligere, en guldgrube af koncentrerede fakta i hele spektret af intern medicin.

Håndbogen rummer alt fra en grundig indføring i anamneseoptagelse med flere sider om sociale aspekter, en fortolkning af lægeløftet, etik ved dødsfald til detaljerede oplysninger om stråledosis ved konventionelle røntgenoptagelser og størrelser (gauge) på i.v.-kanyler og dertil hørende flow. Men bogens anvisning på en meget grundig objektiv undersøgelse indeholder ikke rektaleksploration, hvad man som dansk læge står noget uforstående over for. Informationsmængden er enorm. De kliniske afsnit er korte, klare og velskrevne, og de er i denne udgave forsynet med mange virkelig gode også farvelagte illustrationer, som giver et godt overblik. Her kan man let og overskueligt orientere sig i hjernenerverne, det indre øre, halskarrenes indbyrdes placering, klassiske blodudstrygningspræparater, urinmikroskopi og virkelig gode små billeder af specielle kliniske tilstande.

Men den engelske akademiske tradition fornægter sig ikke. Bogen er krydret med citater lige fra Hippocrates over Enid Blyton (de 5-bøgerne) til franske filosoffer suppleret med et par klassiske illustrationer. Nogle vil synes, at det er unødvendigt fyld, andre vil sikkert mene, at det er et inspirerende akademisk krydderi. Ved en håndbog forstår jeg en summarisk præsentation af det væsentligste stof uden fyld, som selvfølgelig kan være interessant, men er en viden, som kan opnås ad andre kanaler. Man kunne nok have sparet 50 g papir. Men på trods af dette kuriosum er det en imponerende grundig og overskuelig mængde af kliniske fakta. Jeg vil derfor varmt anbefale bogens 467g til enhver yngre læges kittellomme (også min egen).