Skip to main content

På sporet af det indre liv. PET i Århus 1993-2003 Rodell AB, ed.

Klinikchef Liselotte Højgaard E-mail: liselotterh05779hoejgaard@rh.dk

4. nov. 2005
3 min.

Positronemissionstomografi eller i daglig tale PET-skanning, er en medicinsk billeddannende metode, der især kan anvendes til undersøgelser af hjernens funktioner og til avanceret kræftdiagnostik.Århus PET-Center har i anledning af Centerets 10-års-jubilæum udgivet denne bog, der giver et indblik i PET-Centerets tilblivelse og udvikling i Århus. Også PET's rolle som forskningsmæssigt værktøj illustreres gennem en række eksempler, beskrevet af de forskere, der har arbejdet med de forskellige områder gennem årene. Albert Gjedde, professor og chef for Århus PET-Center, gennemgår, hvordan PET kom til verden med baggrund i opdagelsen af positronen i 1932, og dernæst udviklingen internationalt og nationalt. PET-Centeret som arbejdsplads og forskningslaboratorium beskrives, inkl. den nye meget positive fremtid for Århus PET-Center med bevillingen fra Danmarks Grundforskningsfond og det kommende nye billedforskningscenter med den seksetagers laboratoriebygning under navnet Dansk Neuroforskningscenter i tilslutning til det nuværende PET-center.I bogen gennemgår fysiker Søren B. Hansen infrastrukturen bag PET med cyklotron, PET-skannere, laboratorier og apparatur, it og computersystemer - alle de avancerede brikker, der er nødvendige for at et PET-center kan fungere. Billedbehandlingen gennemgås af bogens redaktør Anders B. Rodell med smukke farveillustrationer.Sporstoffer til PET gennemgås historisk og på aktuelt niveau, og overlæge Susanne Keiding m.fl. har skrevet et godt langt kapital om brugen af PET-skanning ved kræft, med udgangspunkt i leverdiagnostik, hvor PET i Århus er internationalt i front.

På de ti år har PET-Centeret i Århus undersøgt 1.555 personer, 970 forsøgspatienter, 800 raske frivillige forsøgspersoner og 845 forsøgsdyr. Der undersøges aktuelt godt 90 kræftpatienter årligt. Til sammenligning kan anføres, at H:S Rigs- hospitalet undersøger godt 2.000 kræftpatienter årligt mhp. diagnostik og behandling. PET-Centeret i Århus har således fokus på basalforskning, specielt hjerneforskning og også kardiologisk forskning samt kinetisk forskning vedrørende levergennemblødning og leverkræft.

Det er en meget fin bog med en god gennemgang af referencer, milepæle nået i forskningen og syn på PET-Centerets plads i dansk sundhedsvidenskab og sygehusvæsen. Professor Olaf Paulson, Neurobiologisk Forskningsenhed i København, skriver i forordet meget rigtigt: »mange af de interessante aspekter omkring forskning og brug af PET, er beskrevet i dette jubilæumsskrift - og det er spændende læsning. Der er al grund til at ønske Århus tillykke med 10-års-jubilæet og held og lykke fremover. PET-Centeret er blevet endnu en milepæl i Dansk Neuroforskning«.

Som introduktion for unge, der skal i gang med PET-skanninger, kan bogen være en god hjælp, og for dem, der kender området, er det spændende læsning. Bogen kan anbefales til alle med interesse for forskning og klinisk fysiologi og nuklearmedicin, diagnostisk radiologi, onkologi, kardiologi og specielt neurofagene. For unge, der skal introduceres til teknikken, er den et godt supplement til eksisterende mere traditionelle lærebøger.

Århus: Professionelle og Eksperimenterende Tekster, 2003.

203 sider. Pris: 375 kr.

Kan rekvireres på e-mail:palle@monefeldt.dk

ISBN 87-989773-1-8