Skip to main content

Palliasjon. Nordisk lærebok. 2. utgave

? Overlæge Anette Damkier E-mail: Anette.Damkier@dadlnet.dk

28. aug. 2009
2 min.

Forfatter:Kaasa S, red.Forlag:Oslo: Gyldendal Akademisk, 2007
Sider: 687
Pris: 780 NKR
ISBN: 978-82-053-5181-3

I disse år udvikles det palliative område hurtigt i de nordiske lande. Det er fortsat et relativt nyt felt, og palliativ medicin er endnu ikke en integreret del af lægestudiet i Danmark. Den nordiske lærebog i palliation er et godt bud på den viden, som burde være en del af lægeuddannelsen. Bogen har relevans for læger, som i det daglige møder alvorligt syge og døende. Store dele af bogen har også relevans for andre faggrupper, f.eks. sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere.

Palliation bruges efterhånden som betegnelse for det faglige felt, hvor man beskæftiger sig med lindrende behandling til alvorligt syge og døende, og modsvarer det engelske udtryk palliative care. Palliativ medicin er det medicinske specialområde. Ofte bruges betegnelserne i flæng.

Bogens emner afspejler de mange områder, der er af betydning for den palliative patient, og den tværfaglige tilgang, som er nødvendig. Symptomlindrende behandling, ikke mindst smertebehandling, er grundigt behandlet. I bogen er der også lagt vægt på kommunikative aspekter i forhold til patienter og deres familier samt på psykologiske, sociale og eksistentielle temaer. Professionelle vil i afsnittet »Eksistentiel og åndelig omsorg« kunne hente inspiration til, hvordan man angriber dette område, som af mange anses for at være en vanskelig, men uomgængelig del af at arbejde med alvorligt syge. Kapitlet om eutanasi indeholder en udmærket gennemgang af de etiske problemstillinger, der er knyttet hertil.

Traditionelt har man i palliation størst fokus på kræftpatienter. Men også palliativ indsats til nonmaligne patienter har fået plads i et afsnit om neurologiske sygdomme, KOL og kronisk hjertesvigt. Her er andenudgaven udvidet i forhold til den første.

Kapitlet om alternativ og komplementær behandling kunne vinde ved en revision. Det omhandler kræftpatienter generelt og ikke specifikt palliative patienter. Referencerne er overvejende norske og af ældre dato, nyere europæiske er ikke omtalt. Kapitlet kunne med fordel have haft fokus på, hvordan personalet på professionel vis støtter de patienter, som ønsker en ukonventionel behandling.

Undertitlen er »nordisk lærebog« og mere vægt på det nordiske og mindre på det norske kunne ønskes, f.eks. i beskrivelsen af organisering og sociale støtteordninger. Når det er sagt, er det godt og nødvendigt med en nordisk lærebog, fordi palliation ikke kun bygger på forsknings- og erfaringsbaseret viden, men også præges af den kulturelle sammenhæng. Andenudgaven af den nordiske lærebog er en forbedret version, som kan anbefales til læger, der møder alvorligt syge og døende i deres arbejde.