Skip to main content

PasientskadenEn spenningsroman om vanedannede medikamenter.

Forfatter: Tore Bakken. Købes på e-mail: tore.bakken@online.no. Pris 159nok
Forfatter: Tore Bakken. Købes på e-mail: tore.bakken@online.no. Pris 159nok

Speciallæge i psykiatri Jens C. Frydenlund Nielsen,
jensfrydenlund@gmail.com

8. jun. 2015
2 min.

Hovedpersonen Kristen Hansen, en mand i sin bedste alder, familiefar og succesfuld sælger, oplever midt i karrieren stresssymptomer. Han søger lægehjælp og får for første gang i sit liv beroligende medicin.

Romanen skildrer i patientperspektiv udviklingen af stress, mødet med sundhedsvæsnet og virkningen af den medicinske behandling. Den efterfølgende lægemiddelafhængighed, som Kristen Hansen udvikler, og den sociale deroute, som følger, er et skræmmende skoleeksempel på, hvor galt det kan gå. Det er sjældent, man ser beskrivelser af, hvordan psykofarmakologisk behandling forværrer en tilstand og forkrøbler en erhvervsaktiv mand. Fortællingen beskriver også, hvor svært det er for både den behandlende læge og for Kristen Hansen selv at se, at det ikke er stressen, der udvikler sig, men derimod medicinens bivirkninger, som langsomt forgifter hovedpersonen.

Det er Kristen Hansens møde med en giftig livsledsager, den første pille, en ven i nøden og en snigende dræber. Det er en dramatisk skildring af en mands tillid til den videnskabelige verdens farmakologiske vidunder, som viser sig at være forførende og farlig. Sindet omprogrammeres og forgiftes, uden at man selv opdager det, før det er for sent.

Bogen tager fat i et tabubelagt tema, som berører hundredetusinder af mennesker i deres dagligdag. Det er tabubelagt at tale om, hvor meget medicin der bruges, at for mange patienter får for meget og få får for lidt, samt hvilken indflydelse medicinen har på de mennesker, som anvender den. Dette er en spændingsroman og samtidig en velskrevet lærebog, som burde være obligatorisk læsning for alle inden for sundhedsvæsnet.

Tore Bakken ved, hvad han taler om. Kristen Hansens problematik ligner på mange måder den, jeg møder i min kliniske hverdag, og som stor set ingen læger tør tale om. Dette er bogen, som du bør læse, inden du skriver din næste recept.