Voldsomme nedskæringer har frataget Styrelsen mulighederne for at agere som den stærke og selvstændige tilsynsmyndighed, vi har brug for:
Vi har i de lægefaglige miljøer med stigende forundring fulgt, hvordan sundhedsvæsenets tilsynsmyndighed, Sundhedsstyrelsen, siden den nuværende regering tiltrådte, er blevet beskåret og amputeret i et hidtil uset omfang. Budgetterne er skåret med over 100 mio. kroner, sundhedsdokumentation er flyttet til Statens Serum Institut, indberetning af utilsigtede hændelser er flyttet til Patientombuddet.
Det virker derfor som en gang solid politisk dobbeltmoral, når Styrelsen nu bliver klandret for ikke i tilstrækkelig grad at varetage sine tilsynsforpligtelser og bliver afkrævet en genoprettelsesplan, der skal udarbejdes, mens resten af samfundet holder ferie. I øvrigt uden løfter om flere ressourcer.
Den politiske og mediemæssige storm mod Sundhedsstyrelsen skyldes en rapport fra den Europæiske Tilsynssammenslutning, EPSO, der ganske rigtigt har påpeget en række problemer i Styrelsens arbejde og har en række forslag til forbedringer. Hvad der ikke har fået så megen omtale er, at rapporten netop også peger på ressourceproblemet. EPSO vurderer, at det er vanskeligt for Styrelsens medarbejdere at reagere proaktivt i deres tilsyn med sundhedspersoner på grund af de begrænsede ressourcer, og at det er nødvendigt, at ministeriet aktivt understøtter processen ved at sikre de finansielle rammer og i øvrigt bakker op, så Sundhedsstyrelsen får autoritet til at handle proaktivt.
Det er vores forventning, at sundhedsminister Nick Hækkerup også har læst dette afsnit. Hidtil har han offentligt afvist, at Styrelsens svigt har nogen som helst sammenhæng med de voldsomme nedskæringer, som er blevet gennemført af den nuværende regering.
Det er en central del af den danske model på sundhedsområdet, at vi har en tilsynsmyndighed med en høj faglighed, med en betydelig autonomi og med tilstrækkelige ressourcer. Vi oplever, at Sundhedsstyrelsen har godt styr på sin faglighed og har kompetente medarbejdere. Men på de to sidstnævnte områder har Sundhedsstyrelsen været under et stigende pres, og det vil uundgåeligt på et tidspunkt også få konsekvenser for fagligheden.
Det risikerer at starte en selvforstærkende proces, fordi Styrelsen mister respekt i de faglige miljøer, og også vil stå svagere politisk. Det går i sidste ende ud over patienterne. Vores indstændige opfordring er derfor, at regeringen lytter til EPSO og giver Sundhedsstyrelsen tålelige arbejdsvilkår.