Skip to main content

Philosophical Issues in Psychiatry: Explanation, Phenomenology, and Nosology

♠ Professor Raben Rosenberg E-mail: raben@dadlnet.dk

6. mar. 2009
2 min.


Bogen er et dybtgående forsøg på at belyse væsentlige filosofiske problemer i psykiatri: Hvordan forklares kompleks adfærd, på hvilke videnskabelige niveauer og med henvisning til hvilke årsager? Kan det ske uden at blive reduktionistisk, og kan man videnskabeligt respektere kompleksiteten, herunder de psykiske lidelsers fænomenologiske egenart? Hvorledes kan den filosofiske analyse bidrage til afklaring af psykiske lidelsers nosologi?

Dette er blot nogle af emnerne og problemstillingerne i bogen. Forfatterne er fremtrædende filosoffer og enkelte psykiatere, dog med solid filosofisk viden. Der er pædagogisk hjælp til læsningen, idet hvert kapitel indledes med en grundig gennemgang af den efterfølgende tekst. Som særligt incitament til refleksion over teksten diskuteres hvert kapitel grundigt af en af bogens øvrige bidragydere. Bogens redaktører er garanter for et højt fagligt niveau og bidrager selvstændigt med velskrevne afsnit og kapitler. Kenneth S. Kendler indleder bogen med at stille det centrale spørgsmål: Hvorfor har psykiatri behov for filosofi? Josef Parnas' epilog giver nogle svar herpå set i lyset af den foregående tekst.

Ønsket om at give en dybtgående filosofisk analyse er bogens styrke, men måske også dens svaghed set i mere snæver psykiatrisk sammenhæng, da mange af kapitlerne er lange og filosofisk meget detaljerede - desværre uden tilsvarende grundig inddragelse af psykiatrisk klinik og forskning. I nogle af kapitlerne er en sådan integration dog lykkedes, og de viser bedst værdien af den filosofiske tilgang. Selv i de mest filosofiske artikler er der dog mange relevante analyser set med psykiatriske øjne. Lad os derfor glædes over muligheden for at få up to date-filosofiske analyser af centrale filosofiske problemer i psykiatri.