Skip to main content

Placebo og nocebo

Pensioneret læge Erik Palle Olesen
Bønnerupvej 70E
8585 Glesborg
E-mail: oeprofil@oeprofil.dk

Interessekonflikter: ingen

9. jul. 2014
2 min.

Lidelse, årsager til lidelse og veje til frihed har vel altid optaget menneskeheden, herunder formentlig interventioner og effekter af den art, som i dag ofte samles under navnene placebo og nocebo.

Weekendavisen bragte den 28. maj 2014 et interview med cand.psych., professor mso Lene Vase Toft (LVT) om the state of the art på området.

LVT oplyser, at man i dag ved, at det er patientens – og måske behandlerens – forventning og oplevelse af behandlingen og »rammen« herfor, der giver effekten. LVT tilføjer, at man i en række situationer bevidst kan arbejde med disse psykologiske aspekter og dermed at øge effekten.

Det fremgår også, at adskillige læger stadig har svært ved at forstå og/ eller acceptere sådanne interventioner og effekter.

Jeg foreslår, at forskerne også går til oplevelsesorienteret terapi/psykoterapi og søger myter, eventyr og spirituelle traditioner for at få dybere forståelse af placebo- og noceboeffekter. I oplevelsesorienteret terapi/psykoterapi m.v. har man omfattende erfaring med den stærke, bevidsthedskraft og følelsesmæssige kraft symboler og symbolske situationer kan repræsentere og/eller rumme [1-4].

Et møde mellem patient, behandler samt behandling og den samlede »ramme«, som mødet foregår i, vil altid have både konkrete og symbolske aspekter. Sidstnævnte kan f.eks. repræsentere den lange række af positive, negative og/eller udeblevne behandlings- og omsorgssituationer, vi alle har bag os fra tidligste barndom til nu, overvejende som ubevidst bagage.

Disse behandlings- og omsorgssituationer – og situationer af anden art, som ubevidst er blevet associeret hermed – har tegnet følelsesmæssige spor i vores sind og krop, ofte dybe og kraftfulde. Spor som er forbundet med vores tidligste erfaringer med og af »det gode« og »det helende« respektive »det onde« og »det skadelige«.

Mødet mellem patient, behandler samt behandling og den »ramme«, som mødet foregår i, vil altid aktivere disse positive og/eller smertefulde spor i et eller andet omfang – måske delvis bevidst, men især ubevidst. Det er naturligt og uundgåeligt. Ingen nok så rationel indstilling kan forhindre det.

Patienten vil derfor reagere følelsesmæssigt og fysiologisk. Reaktionerne kan være meget beskedne og ubevidste eller kraftigere og måske delvist bevidste. Og de kan forekomme i kort og undertiden længere tid. Forskelligt fra person til person og fra situation til situation m.m.

Referencer

LITTERATUR

  1. Vedfelt O. Drømmenes dimensioner. København: Gyldendal, 2007.

  2. Moss R. Livets Mandala. København: Borgen, 2008.

  3. Levine PA. Den tavse stemme. København: Hans Reitzels Forlag, 2012.

  4. Olesen EP. Mystikkens vej. Skriveforlaget, 2014.