Skip to main content

Positiv forskelsbehandling

Reservelæge Signe Wegmann Düring, LEO Pharma NordicE-mail: signe.duering@leo-pharma.com

26. jun. 2006
2 min.

I sidste uge skrev Michael Dall i lederen (Ugeskr Læger 2006;168:2211) om et ønske om at »harmonisere« lægestanden, så den afspejler befolkningen.

Det er tilsyneladende et problem, at det i den aktuelle lægegruppe primært er kvinder fra de øverste samfundslag, der bliver læger. Løsning: at optage flere mænd fra kvote 2 som på Syddansk Universitet, hvor jeg selv har læst. Dette skulle kunne bedre patientbehandlingen, og, anføres det diskret, måske mindske frafaldet på første år, som primært skulle ske blandt kvinder.

Det er hyggeligt at have mandlige kolleger, men jeg forundres: Skal det være på bekostning af kvinderne?

Kvinder har i de seneste år vist sig meget egnede til akademisk skoling. Der er overvægt af kvinder på en lang række uddannelser, og de klarer sig godt. De klarer sig også godt i gymnasiet; de er motiverede og arbejder disciplineret for at få høje karakterer og de muligheder, de ønsker sig.

De søger frem og op i systemet, der i øvrigt er lavet af mænd.

Og så kommer problemet! Nu skal de så vige eller få endnu højere karakterer, fordi færre optages i kvote 1. Fordi mænd have positiv forskelsbehandling?

Lægestanden har aldrig afspejlet befolkningen. Før var det bare mænd fra højere samfundslag, der var læger; nu er der flere kvinder.

Dette bliver konstant problematiseret af både mænd og kvinder: kvinder er lede ved hinanden, har flere problemer med plejepersonale, forsker for lidt.

Det passer ikke. Kvinder forsker, men ikke samtidig med vagter og familie. Måske ikke tidligt i livet men sent? Problemer med plejepersonalet er måske ikke udelukkende lægens skyld?

På trods af at kvinder generelt arbejder samvittighedsfuldt i skolen og på studierne, er der altså nu vinde, der skal beskytte borgeren mod dem, og sørge for, at der kommer nogle mænd, også selvom de i gymnasiet havde travlt med at drikke øl og gå til fodbold. Det skulle tjene patienten.

Jeg synes personligt, selvom jeg også drak mange øl i gymnasiet, at det er tarveligt.

I stedet kunne man diskutere, hvorfor mænd klarer sig for dårligt i gymnasiet til at komme på medicinstudiet.

Eller om man skulle optage alle i kvote 2 for at få nogle lidt ældre og måske mere motiverede studerende.

Men spørgsmålet er, om det er et problem, at mange læger er kvinder?

Eller økonomer eller advokater? Skulle vi ikke vente og se? Indtil videre synes jeg, at de klarer det godt.