Skip to main content

Præventionsguide

♠ Alment praktiserende læge Jytte Rothmann Johansen og alment praktiserende læge Karen Astrup. E-mail: johansen-madsen@dadlnet.dk

13. feb. 2009
2 min.


Tredje udgave af Præventionsguiden, redigeret af Charlotte Wilken-Jensen, indeholder en bred gennemgang af forskellige former for prævention samt et afsnit om provokeret abort og et om de almindeligste kønssygdomme. Bogens syv forfattere er alle speciallæger i gynækologi og obstetrik.

Ved gennemlæsning fremstår det uklart, hvem målgruppen er, idet de sproglige formuleringer og det faglige niveau forudsætter en meget varierende indsigt. Desuden er kvaliteten af de i alt 11 afsnit meget varierende. Præventionsmetoder og aborter bliver grundigt gennemgået, men generelt er bogen desværre behæftet med stavefejl, ubehjælpsomme/uforståelige formuleringer, faktuelle fejl, modstridende udsagn, gentagelser og udokumenterede påstande, som medfører, at den ikke er læseværdig i sin nuværende form.

Nogle eksempler:

  • forordet er »staven« (gestagenstaven) omtalt som et kombinationspræparat! Det er også i forordet, man støder på den første stavefejl.

  • Som en nyhed oplyses der i forordet om p-pillers generelle kræftnedsættende egenskaber. Dette uddybes ikke senere i teksten.

  • P-piller angives på s. 47 at være kontraindicerede hos ammende kvinder i de første seks uger efter partus, men på s. 107 står, at man kan starte, når amningen er etableret.

  • P-piller angives at beskytte mod seksuelt overførbare sygdomme!! (s. 73).

  • Om smear skrives, at den foretages på indikation i forbindelse med p-pillerecept (s. 50) og, hvis kvinden har fået konstateret kønsvorter (s. 139). Disse anbefalinger er i direkte modstrid med Sundhedsstyrelsens retningslinjer fra 2007, hvor smear -prøver ud over det organiserede screeningsprogram kun er indiceret i forbindelse med opfølgning på tidligere celleforandringer.

  • Flere af de nævnte relative kontraindikationer for spiral savner dokumentation bl.a. nedsat immunforsvar og nulliparitet, hvor forfatteren i øvrigt skriver det modsatte lige nedenunder (s. 74).

  • I kapitlet om »Seksuelt overbare sygdomme« er teksten visse steder næsten uforståeligt formuleret og til at misforstå. Beskrivelsen af Gardasil-vaccinen (som i øvrigt er havnet midt i afsnittet om herpes genitalis!) kan let give den ukyndige læser indtryk af, at det hovedsageligt er en vaccine mod kondylomer (s. 144 og 145).

  • Fig. 11.1 s. 139 i kapitlet om »Seksuelt overbare sygdomme« er ren nonsens sammenholdt med figurteksten.

Bogens intention om at formidle en samlet information om alle præventionsmetoder er god og hilses velkommen af praktiserende læger, men intentioner alene er ikke tilstrækkelige.

Har forlaget Munksgaard ikke en professionel korrekturlæser eller blot en almindelig stavekontrol? I så fald kunne denne »ba g« med »ind formation« om seksuelt »overbare« sygdomme og forbyttede tekstafsnit have fremstået noget mere professionel.