Skip to main content

Praktisk klinisk smertebehandling

♠ Overlæge Jan Bjørn Nielsen, E-mail: jbjn@dadlnet.dk

29. apr. 2009
2 min.

Det er nu ca. 20 år siden »den lille røde smertebibel« udkom for første gang. Bogen er netop udkommet i en femte og betydeligt revideret udgave. Den er opdelt i en generel del, en farmakologisk del og en ikkefarmakologisk del.

I den generelle del gennemgås basale definitioner og mekanismer. Et omfattende afsnit om smertemekanismer og smertetyper er tilstrækkeligt uddybet, i hvert fald til klinisk brug, og er let læst.

I samme del af bogen findes kapitlerne »Kroniske smerter« og »Cancersmertetilstande«. Rent praktisk omfatter »Kroniske smerter« behandlingen af den kroniske nonmaligne smertepatient. Kompleksiteten i behandlingen og værdien af en multidisciplinær tværfaglig indsats pointeres. I kapitlet »Cancersmertetilstande« er det givtigt, at principperne for smertebehandling af terminale cancerpatienter og palliativ sedationsbehandling beskrives indgående, ligesom lovgrundlaget herfor tydeliggøres.

Et nyt kapitel »Psykologiske, eksistentielle og religiøse aspekter hos kræftpatienten« er godt skrevet af hospitalspræst Christian Busch.

I den farmakologiske del gennemgås på systematisk vis de i Danmark anvendte svage og stærke analgetika, adjuverende analgetika samt andre hjælpemedikamenter. Specielt skal her fremhæves den grundige beskrivelse af og eksempler på opioidrotation. En disciplin, der erfaringsmæssigt volder ikkefuldtidsbeskæftigede smertelæger problemer og derfor måske fravælges.

I den ikkefarmakologiske del omtales stimulationsbehandling og neurokirurgisk smertebehandling. En del, som kompletterer bogen, men ikke fylder meget i den kliniske hverdag.

Til trods for en udtømmende beskrivelse af methadons farmakokinetik og lunefulde virkning, savner jeg, at dette også vises i bogens tabel over ækvipotensforhold mellem forskellige opioider. Den angivne dosering er i overensstemmelse med, hvad der opgives i Medicinfortegnelsen, men vil kunne give såvel behandler som patient »sved på panden«.

For tiden tager klinikere, der iværksætter en opioidbehandling, øjensynligt ikke stilling til, hvad førstevalgsopioid skal være. Man kunne ønske, at forfatterne havde »vovet et øje« og af flere grunde, ikke mindst samfundsøkonomiske, have anbefalet almindeligt peroral morfin som førstevalgsopioid.

Det kan konkluderes, at forfatternes ambition om en klinisk operationel fremstilling af kronisk smertebehandling er lykkedes særdeles godt. Teksten er systematisk og letlæst, og bogen er nem at finde rundt i. Bogens målgruppe må være alle læger, der har patienter med kroniske smerter/cancersmerter. Bogen giver sig ikke ud for at være en lærebog, men ikke desto mindre er vi sikkert mange, der har brugt tidligere udgaver af bogen som en indføring i smertebehandlingen, og forsat bruger den som opslagsværk for lige at se, om man husker rigtigt, når der f.eks. skal fremstilles undervisningsmateriale.

Forfatter:Jensen NH, Sjøgren P

Forlag:København: Munksgaard Danmark, 2009

Sider: 240

Pris: 258 kr.

ISBN: 9788762807839