Skip to main content

Presse og volumen

Tina Brandt Sørensen, overlæge.

31. aug. 2012
2 min.

»Skandale« og »tikkende bombe« var overskrifterne. Denne gang drejede det sig om de såkaldte mesh-net, som er blevet brugt til kvinder med nedsunken livmoder. Det tyder på, at disse net kan give svære komplikationer. En sand mediestorm var sat i gang. Hvor skulle ansvaret placeres? Hvorfor var Sundhedsstyrelsen ikke skredet ind tidligere? Den journalistiske jagt på skandaler og befolkningens forventning om at se hoveder rulle tog atter overhånd, der levnedes ikke plads til en moden debat.

Sundhedsstyrelsen skønner, at 300-400 kvinder i Danmark har fået indsat implantatet. Heraf kan 10% få smerter ved samleje, 10% kan få komplikationer i form af erosioner eller penetration til vagina eller tarm. Altså, 60-80 kvinder kan få disse, uden tvivl særdeles uheldige, komplikationer. Fra Region Midt oplyses om 56 opererede, heraf kan 10-12 få komplikationer. Og alternativet - når alt andet er afprøvet? Operation må have været sidste udvej.

Sundhedsministeren krævede en undersøgelse og Sundhedsstyrelsen beordrede alle opererede indkaldt til undersøgelse. Man vil til bunds i denne skandale, som anses for at være på niveau med Boneloc-sagen.

Men hvordan forholder det sig med volumenet? Antal opererede og muligt antal komplikationer står slet ikke mål med en meget større skandale i vort sundhedsvæsen. Fortsat må patienter med kroniske medicinske lidelser se sig forbigået i anseelse og journalistisk interesse. Tag f.eks. de 430.000 patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), hvoraf halvdelen endnu ikke har fået stillet diagnosen. Hvorfor skal denne gruppe ikke indkaldes til undersøgelse. Hvor er Sundhedsministerens diagnose- og behandlingsgaranti? Hvorfor går Sundhedsstyrelsen ikke ind og udstikker retningslinjer og ikke kun anbefalinger til sundhedsprofessionelle, og hvorfor, Astrid Krag, sætter du ikke en undersøgelse i gang om, hvorfor man ikke kan finde ud af at følge de retningslinjer, der findes til at håndtere denne frygtede og invaliderende sygdom? Der dør ti danskere om dagen af KOL. Om dagen! Forud går 10-15 år med svær åndenød, mange infektioner og mange hospitalsindlæggelser. Her er der virkelig milliarder af kroner at spare, penge, der så kunne bruges på andre samfundsnyttige formål.

Så mit råd er: Tag fat på de områder, hvor vi ser alvorlig og invaliderende kronisk sygdom i stort volumen. Forlang undersøgelser og behandling i tide. Før sygdommens grad bliver så alvorlig, at udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste og sundhed eksploderer. Så passer presse og volumen sammen, og ministerielle handlingsplaner kan funderes solidt - over »hovsaniveau«.