Skip to main content

Prisbelønnet glashus med fejl og mangler

Arkitekternes vision har været »at skabe et psykiatrisk hospital, hvor naturen udenfor, dagslyset, bygningens brede gange og varierende rumforløb spiller en væsentlig rolle i patienternes behandling«. Foto: White Arkitekter a/s
Arkitekternes vision har været »at skabe et psykiatrisk hospital, hvor naturen udenfor, dagslyset, bygningens brede gange og varierende rumforløb spiller en væsentlig rolle i patienternes behandling«. Foto: White Arkitekter a/s

Overlæge Birgitte Vange, Ungdomspsykiatrisk Dag- og Døgnafsnit i Aabenraa
E-mail: birgitte.vange@rsyd.dk

26. sep. 2017
4 min.

Rettelse: Ved en redaktionel fejl var ordet "Sygehus" konsekvent blevet erstattet med "Afdeling" i kronikken. Det er nu rettet, så det klart fremgår, at kronikken handler om Psykiatrisk Sygehus Aabenraa. Redaktionen beklager.

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa fylder i disse dage to år. Byggeriet fik i juli 2017 tildelt en international arkitekturpris som bedste Mental Health Project, modtog i 2016 Aabenraa Kommunes arkitekturpris og har fået positiv omtale ved flere arkitekturmesser. Pressemeddelelser fra White Arkitekter og Psykiatrien i Region Syddanmark fremhæver, at »den transparente og åbne bygning skaber et trygt og sikkert miljø for personale og patienter ...«, og TV SYD rapporterer, at »det nye byggeri har ført til færre bæltefikseringer, mindre tvangsmedicinering og færre arbejdsulykker«.

Det passer bare ikke. Og der er ingen, der har undersøgt, hvordan byggeriet fungerer for brugerne.

Med Ungdomspsykiatrisk Dag- og Døgnafsnit i Aabenraa som arbejdsplads gennem halvandet år og mange års erfaring i psykiatrien føler jeg mig forpligtet til at reagere.

Glasfacader med indblik skaber utryghed

Psykiatrisk Sygehus Aabenraa ligger som en enorm drone, der er landet på en skråning øst for motorvej E45. Byggeriet er på 20.000 kvm. og har kostet 448 mio. kr. Arkitekternes vision har været »at skabe et psykiatrisk hospital, hvor naturen udenfor, dagslyset, bygningens brede gange og varierende rumforløb spiller en væsentlig rolle i patienternes behandling«. De besøgende møder lyse og åbne rum med enorme glasflader, grønne gårdhaver og store fællesarealer med indblik til afdelinger og patientstuer.

På patientstuerne har alle nedrullede persienner. Men gange og fællesarealer kan ikke skærmes med gardiner eller persienner. Hvem forestiller sig, at det giver tryghed for svært psykisk syge mennesker eller personale, at forbipasserende har indblik til livet under indlæggelse? Eller at medpatienten på nabogangen kan følge med, når du græder, er voldsom eller blotter dig?

Sygehus med indbygget sikkerhedsrisiko

I et psykiatrisk sygehus skal sikkerheden være i fokus. Mange svært psykisk syge har impulser til selvskade, forsøger selvmord og kan blive voldsomme på grund af psykose, misbrug eller forstyrret adfærd.

Da Ungdomspsykiatrisk Dag- og Døgnafsnit i Aabenraa blev taget i brug, kom der mere selvskade, flere alvorlige selvmordsforsøg og vold mod personalet. Byggeriet blev »testet« af brugerne og viste sig at indebære sikkerhedsrisiko. Det er personalets fortjeneste, at der ikke forekom dødsfald. Mange episoder er indberettet som arbejdsulykker og førte til mindre ombygninger og tekniske ændringer.

Utilstrækkelige fælles- og aktivitetsrum

De 18 patientstuer med eget badeværelse er store. Til gengæld havde afdelingen fra starten få samtale-, opholds- og aktivitetsrum, hvor de unge kunne samles, ligesom køkkenet var utilstrækkeligt.

I det skærmede afsnit, hvor de sværest syge er indlagt, foregår alt fælles samvær på gangen, da der ikke er aktivitets- eller opholdsrum. Gårdhaven anvendes flittigt, mens den indhegnede have med indblik fra fællesarealet sjældent er i brug.

Nedbringelse af tvang

Psykiatrien i Region Syddanmark har længe arbejdet med nedbringelse af tvang gennem patientinddragelse, undervisning og ændret praksis. Målet er, at brugen af tvang er halveret i 2020. Ved flytningen til Psykiatrisk Sygehus Aabenraa blev to mindre ungdomspsykiatriske døgnafsnit fra Kolding og Augustenborg lagt sammen. Samtidig steg brugen af tvang voldsomt.

Sundhedsstyrelsens tal for tvang i psykiatrien 2016 viser, at Region Syddanmark har formået at bevare status quo. Tallene giver således ikke belæg for, at psykiatribyggeriet i Aabenraa har »vist sig at være befordrende for arbejdet med forebyggelse af tvang, der er faldet meget siden indflytningen«, som Psykiatriledelsen fortæller i en pressemeddelelse.

Ombygning efter et år

Da de nye rammer gav store udfordringer i Ungdomspsykiatrisk Dag- og Døgnafsnit, fik vi hjælp fra indretningsarkitekter og designere i Syddansk Sundhedsinnovation. Interview med brugerne viste, at afsnittet var for institutionspræget, der manglede »hjemlighed«, køkkenfaciliteter, muligheder for afskærmning og uformelt samvær i afsnittet.

I vinteren 2016-2017 blev de centrale dele af Ungdomsafsnittet ombygget for ca. 1 mio. kr. takket være puljemidler til nedbringelse af tvang. Et personalekontor blev ombygget til »Hjerterum«, hvor patienter, pårørende og personale kunne være sammen, og der blev bygget et åbent samtalekøkken. Arbejdet med at forbedre de bygningsmæssige rammer fortsætter.

Lær af brugernes erfaringer

At Psykiatrisk Sygehus Aabenraa får arkitekturpriser, og at man fortæller positive historier, ændrer ikke på, at byggeriet har mange fejl og mangler.

I alt 43 steder i Danmark har Danske Regioner gang i ombygning og nybyggeri af sygehuse. Men hvem interesserer sig for, hvordan de fungerer i praksis? Psykiatriledelser såvel som arkitekter skylder patienter og personale, at deres erfaringer og oplevelser bliver taget alvorligt, så man undgår samme fejl i kommende psykiatrisygehuse.

Læs også: "Præmieret psykiatrisk hospitalsbyggeri: lige lovlig smart"