Skip to main content

Prøv et offentligt/privat forskningssamarbejde

Elsebeth Lynge, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. E-mail: elsebeth@sund.ku.dk. Carsten Rygaard, Patologiafdelingen, Hvidovre Hospital. Matejka Rebolj, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet og Jesper Bonde, Patologiafdelingen, Hvidovre Hospital

29. okt. 2012
4 min.

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatterne deltager i et sammenlignende studie af nye test for humant papillomvirus (HPV). Roche Diagnostics A/S, Genomica S.A.U., Qiagen Ltd., og Hologic/Gen-Probe Inc. har leveret testkit og platforme. Forfatterne har ikke modtaget løn, kompensation eller bonus fra firmaerne for dette arbejde, og de har heller ikke aktier i disse firmaer. Forfatterne har deltaget i møder med producenter af HPV-test. Jesper Bonde har været betalt rådgiver for Roche og modtaget foredragshonorarer fra Hologic/Gen-Probe, Qiagen, og Genomica. Carsten Rygaard har været ubetalt rådgiver for Roche. Elsebeth Lynge har været ubetalt rådgiver for Hologic/Gen-Probe og Norchip. Hvidovre Hospital har en aftale med Genomica om økonomisk kompensation for en fælles udviklet mutationstest for tarmtumorer.

Offentligt/privat samarbejde er efterlyst for at sikre hurtig nyttiggørelse af nye forskningsresultater. Vi gennemfører i øjeblikket et projekt med evaluering af nye testssystemer til screeningen for livmoderhalskræft. Projektet foregår i samarbejde mellem epidemiologer fra Københavns Universitet, molekylærbiologer/patologer fra Hvidovre Hospital og internationale producenter af humant papillomvirus (HPV)-test (Qiagen, Roche, Hologic/Gen-Probe og Genomica). Projektet støttes økonomisk af Det Strategiske Forskningsråd (j. nr. 102-0035/12-3300), og firmaerne stiller test og apparatur til rådighed.

Projektets baggrund er de store muligheder, som de nye HPV-test giver for forbedring af screeningen for livmoderhalskræft. I modsætning til de traditionelle cytologiprøver kan HPV-test standardiseres og automatiseres, og på sigt vil disse test også kunne tages af kvinderne selv. I Danmark har Sundhedsstyrelsen allerede anbefalet, at 60-årige kvinder fremover skal tilbydes HPV-test.

Frie producenter

Med screening for livmoderhalskræft er det muligt at opdage forstadier til kræft i overfladeslimhinden på livmoderhalsen og med behandling heraf at forhindre kræft. Forstadier opstår kun, hvis kvinden har haft en vedvarende infektion med såkaldte højrisikotyper af HPV. Langt størstedelen af HPV-infektioner forsvinder imidlertid af sig selv, og livmoderhalskræft er derfor en sjælden komplikation til en sådan infektion. Ved screeningen gælder det derfor ikke om at opdage så mange HPV-infektioner som muligt - det gælder alene om at opdage forstadier. Det er her, at vores projekt kommer ind. For hvilken af de mange HPV-test skal vi bruge i det danske screeningsprogram?

Vi har valgt at samarbejde med fire udvalgte producenter om besvarelsen af dette spørgsmål. Det har været vores absolutte krav, at vi har fuld kontrol over data og offentliggørelse af resultaterne. Det er alle fire firmaer gået med til. Vi har dermed den fulde frihed til at sammenligne testresultaterne.

Også for private interesser

Vores projekt gennemføres i to tempi. Først undersøges 5.000 prøver med cytologi og de fire HPV-test. Her sammenligner vi forekomsten af positive prøver og de laboratoriemæssige omkostninger ved drift af hver af de fire test m.m. Dette er et kvalitetsudviklingsprojekt. Derefter geninviteres en udvalgt gruppe af kvinder med normal cytologi til undersøgelse igen halvandet år senere med henblik på at opdage eventuelle forstadier, der ikke var opdaget ved cytologien. Dette er et forsøg godkendt af Videnskabsetisk Komite (j. nr. H-4-2012-120). Vi får således et samlet billede af, hvordan den enkelte HPV-test fungerer i laboratoriet, og hvilke HPV-test der giver den bedste forebyggelse af livmoderhalskræft. Uden firmaernes bidrag og ekspertise havde dette ikke været muligt. På denne måde nyder offentligheden godt af projektet.

Men hvilken interesse har de private firmaer i at gå ind i dette samarbejde? Set fra vores synsvinkel kan der være flere fordele. For det første giver det danske offentlige sundhedsvæsen og den komplette registrering af alle sundhedsydelser et fuldt billede af den enkelte tests ydeevne. For det andet udgør Danmark - og specielt de større lande, der måtte følge erfaringerne fra Danmark - et vigtigt kommercielt marked for HPV-test. For det tredje giver Region Hovedstaden mulighed for at afprøve HPV-testene med et andet indsamlingsmedie, end der har været brugt i amerikanske forsøg. For det fjerde - og nok så vigtigt - er det vores klare indtryk, at der er en fælles forståelse for og ønske om, at moderne evidensbaseret medicin kræver transparens.

Gensidig respekt

Offentligt/privat samarbejde kræver, at juraen er i orden, og grundlaget for vores samarbejde er nedfældet på i alt 400 sider udarbejdet i samarbejde med Region Hovedstadens kontor for teknologioverførelse. Det er vigtigt, at man hver især forstår og respekterer de præmisser, som vi og firmaerne arbejder under. Gensidig tillid og respekt er nøglen til et succesfuldt samarbejde, og det kan opbygges ved fælles gennemgang af protokol, delresultater og manuskripter. Samarbejdet har fungeret godt, og vi har lært meget af de mange kompetente repræsentanter, som vi har mødt fra de fire firmaer. Vi håber, at det gode samarbejde varer ved.