Skip to main content

Racismesag og Amtssygehuset i Gentofte

Per Borup Christensen, Johnny Myrén, Søren Salomon,Per V. Andersen, Henrik Petersen, Søren Berndt Hansen, Lene Peitersen, Vlada Ovchinnikova, Lenka Kroman, John Faber, Søren Henrichsen, Philip Troensegaard, William Lütken, Jane Lyngsø, Michael H. Larsen, Dan Eik Høfsten, Anna Sletgaard, Katrine Søe, Henrik Jahn, Pauli Mortensen, Niels Thomassen, Klaus Harste, Jens Eckardt, Kenneth Rütz, Helle Hjorth Jensen & Jesper Clausen Nielsen

2. nov. 2005
2 min.

Med baggrund i debatten i dagspressen samt Hans Buhls leder i Ugeskrift for Læger den 21. oktober 2002 føler vi os foranlediget til at kommentere spørgsmålet om patienters ret til at fravælge en given læge i en akut situation. Baggrunden er en ung nynazists krav om en etnisk ren dansk læge i forbindelse med indlæggelse på grund af mavesmerter på Amtssygehuset i Gentofte.

Etisk Udvalg har i den givne sag valgt at støtte patientens ret til at fravælge en læge af anden etnisk herkomst med den begrundelse, at vi som læger skal strække os meget langt for at imødekomme patienternes ønske. Samtidig udtaler Hans Buhl, at man selvfølgelig ikke skal kunne fravælge en læge alene på baggrund af dennes hårfarve.

Man fremhæver, at det er en lægelig forpligtelse at yde akut lægehjælp, og fremdrager en sag fra Esbjerg, hvor en læge blev dømt for at nægte at tilse en patient, der efterfølgende fik en svær hjerneskade.

For det første har vi meget svært ved at se, at der kan være tale om at nægte en person lægehjælp, hvis personen har fået tilbudt relevant hjælp af en læge med dansk autorisation. Der er vel nærmere tale om, at patienten har nægtet at lade sig behandle, og det er jo patientens suveræne ret. Dernæst kan man undre sig over Lægeforeningens manglende vilje til at bakke op om den del af sine medlemmer, der har en anden etnisk baggrund. Endelig mangler vi helt klare retningslinjer fra Lægeforeningens side om, hvorledes man for fremtiden skal håndtere sådanne sager. Hans Buhl anbefaler at man accepterer patientens krav, hvis det er lægens etniske baggrund, patienten ikke kan lide. Hvis det er hårfarven, der er problemet, skal man ikke føje patienten - hvor eksakt går grænsen? Var det ikke en bedre ide at stille faglige kriterier op og erkende, at læger, der har fået en dansk autorisation, er anerkendt til at yde lægehjælp i det danske sygehusvæsen?

Vi mener, at imødekommelse af kravet om at tilkalde en anden kollega, alene fordi patienten ikke bryder sig om udseende, etnisk baggrund eller køn af det første lægetilbud, er et fuldstændigt uacceptabelt og uetisk knæfald for tanker og fraktioner i det danske samfund som vel de færreste danske læger ønsker at støtte.