Skip to main content

Rational væske-, elektrolytbehandling og ernæring. 2.udgave Engquist A, Brandstrup B.

Professor Jens Kondrup E-mail: jens.kondrup@kvl.dk

30. jan. 2006
2 min.

Bogen er en stærkt bearbejdet udgave af den forrige udgave. Nye kapitler omhandler væsketerapi hos kirurgiske patienter og ernæring. Til den nye udgave medvirker kirurgen Birgitte Brandstrup, som nyligt har publiceret et skelsættende interventionsstudie om postoperativ væsketerapi.Bogen er forbilledligt pædagogisk i sin fremstilling og opsætning med mange rutediagrammer, regneeksempler, tankevækkende cases og aktuelle referencer.De første kapitler giver en indføring i kroppens regulation af væskefaser og elektrolytter. I takt med ny viden og eksperimentel erfaring ændres den grundlæggende model. Begrebet »tab til det 3. rum« er formentlig et artefakt pga. ufuldstændige målemetoder, og den udbredte praksis med at »fylde det 3. rum« bør forlades. I stedet ved man nu, at inflammatoriske processer medfører en øget kapillærpermeabilitet, så plasmavolumen og plasmakomponenter breder sig til interstitielvæsken. Processen kan være nyttig for organismens overlevelse (f.eks. ved at tilføre immunglobuliner), men skal ikke ukritisk oversættes til indikation for tilførsel af f.eks. saltvand. Overskydende salttilførsel udskilles hos raske på ca. to døgn, mens det hos gastrokirurgiske patienter kan tage mere end en uge, særligt hos ældre patienter.De følgende kapitler gennemgår traditionelle problemstillinger på baggrund af ny viden (hypo- og hypernatriæmi etc.), behandling af syre-base-forstyrrelser, principper i praktisk udførelse af væske- og elektrolytbehandling, perioperativ væsketerapi, væske- og elektrolytbehandling ved organsvigt og andre tilstande. Rutediagram i de fleste kapitler støtter indlæringen og vil senere fungere som en hurtig vejledning, når man står i den akutte situation med en patient. Lignende diagrammer findes i internationale lærebøger, men det er naturligvis en stor fordel at have dem ved hånden i en kortfattet form på dansk netop i den situation.

Et nyt kapitel om ernæring er tilføjet. Med udgangspunkt i grundbegreber gennemgås sondeernæring og parenteral ernæring. Der er praktiske anvisninger mht. fremgangsmåde og en dækkende omtale af de mulige mekaniske og metaboliske komplikationer. Kapitlet er måske rigeligt præget af forfatternes kliniske erfaring med patienter i intensiv terapi og i postoperativ terapi, men springet herfra til andre patientgrupper vil ikke være uoverstigeligt. Anmelderen er ikke enig i alle punkter (f.eks. er røntgenkontrol efter sondeanlæggelse ikke nødvendigt som rutine i alle patientgrupper), men der er ikke væsentlige fejl eller mangler i kapitlet.

Bogen er overskuelig med en stort set vellykket balance mellem det korte og det fyldige. Kun få steder hægtes man af ved den kortfattede fremstilling, f.eks. defineres indikationen for supplement med zink ikke, i modsætning til de andre mineraler.

Bogen anbefales til læger og sygeplejersker med ansvar for væske-, elektrolytbehandling og ernæring, og den bør desuden blive anvendt i medicinstudiet og i andre sundhedsuddannelser.

København: Munksgaard Danmark, 2004.

360 sider. Pris: 386 kr.

ISBN 87-628-0501-0