Skip to main content

Realistisk bekæmpelse af røg

Christopher Arzrouni, kommunikationschef, Philip Morris

2. mar. 2020
7 min.

Tidligere på måneden lancerede Morten Grønbæk ideen om et forbud mod at sælge tobak til unge født efter 2020 (3. februar, Ugeskriftet.dk). Men i forhold til voksne rygere, som ikke ønsker at stoppe, havde direktøren i Statens Institut for Folkesundhed meget få ideer, ud over rygestopkurser.

Det er på tide at anlægge et mere realistisk perspektiv. Ønsker man at reducere skaderne ved rygning, bør man være åben for, at alternative tobaks- og nikotinprodukter kan flytte rygerne væk fra cigaretter. Det har gavnet folkesundheden i Sverige. Det burde også kunne gavne folkesundheden i Danmark.

Desværre langede Grønbæk ud efter et af Philips Morris’ nye tobaksprodukter i kategorien, »heat-not-burn« (opvarmet tobak), hvor vi sælger produktet HEETS. Grønbæks budskab var noget uklart. På den ene side kaldte han de alternative produkter »noget skidt«. På den anden side sagde Grønbæk ligefrem: » Det er klart, at hvis man kun ser på en afgrænset gruppe af inkarnerede rygere, så vil det alt andet lige være bedre for dem, hvis de skifter over til noget, der er knap så skadeligt for deres lunger og så videre. Men det er ikke den verden, vi er i«.

Jo, det er faktisk den verden, vi er i. Det ideelle ville selvfølgelig være, om mennesker blev engle og helt holdt op med at bruge produkter, der kunne udsætte dem for sundhedsrisici. Men så god er verden ikke. Og derfor burde sundhedseksperterne overveje, hvordan man fremmer skadesreduktion – altså at voksne cigaretrygere vælger mindre skadelige produkter. Det er en realistisk bekæmpelse af røg.

Jeg ved godt, at det kan være svært at holde styr på de nye produkter. Men det er egentlig temmelig enkelt. De produkter, man brænder, er særdeles skadelige. De produkter, man ikke brænder, er mindre skadelige – omend ikke skadesfri. Forbrændingsprocessen gør den store forskel. Opvarmet tobak er netop markant mindre skadeligt end den tobak, man brænder i cigaretter, cigarer og piber. Og det er alligevel stadigvæk tobak.

Philip Morris har utallige gange de senere år bakket op om øget regulering og især stramninger i forhold til unges adgang til tobak. Men her er det vigtigt at skelne, for vores opvarmede tobak er netop ikke et produkt til unge. Det har de amerikanske sunhedsmyndigheder FDA også bekræftet. I Philip Morris bidrager vi gerne til at sikre, at færre unge begynder at ryge, men vi bliver nødt til at holde fast i, at der er forskel på produkter, målgruppe og effekter, hvis vi skal sikre en effektiv og fair diskussion af unges rygning.

Vi har et praktisk bud på, hvordan vi sikrer, at de mange danskere, der ikke ønsker at stoppe med at ryge, har et reelt alternativ til cigaretter.

Faktaboks

Fakta