Skip to main content

Recovery - et spørgsmål om samspil

Lektor, dr.med. Hanne Colding, formand for Udvalget for Valgfrit Kursus Ophold (VKO) på lægestudiet, Københavns Universitet. E-mail: colding@dadlnet.dk

5. dec. 2005
2 min.

Bolden blev givet op i en statusartikel om recovery og rehabilitering [1] og senest taget op af overlæge Ulrichsen & Ulrichsen [2], som fremsætter den hypotese, at recovery er en modpol til den lægevidenskabelige tilgang til psykisk sygdom, og at den »sociokulturelle model«, hvor psykisk sygdom kan forklares ved, at individet har været udsat for mere eller mindre misrøgt fra omgivelserne, er attraktiv for folk, der går ind for recovery. Efter at have fulgt med i såvel et sygdomsforløb som litteraturen gennem ti år er jeg ikke enig i de to statements. De slutter af med at skrive, at »os der arbejder inden for psykiatrien, har et ansvar for at fastholde faget som medicinsk speciale«. Forhåbentlig mener de ikke, at nye tanker og ideer ikke er velkomne.

På sindets dag den 10. oktober i år holdt udviklingskonsulent Hannelore Herrmann fra Bocenteret Hedelund og en af centerets beboere foredrag. Beboeren var som ung indlagt på Sct. Hans Hospital i årevis og fik 200 kr. om måneden i lommepenge til alle sine fornødenheder inklusive tøj og var ladt uden håb. Hun havde fået det markant bedre nu, hvor man fokuserede på, hvad hun kunne mestre og ikke forsøgte at holde hende i en passiv patientrolle. I Københavns Amt anvender forstanderen for botilbuddet Slotsvænget recovery-tilgangen. Medicinforbruget er faldet med 25%, og flere af beboerne er flyttet til egen bolig.

Københavns Amt har sat et rehabiliteringsprojekt i gang for unge skizofrene, som vil bygge på elementer som gruppeintervention med fokus på recovery. Dette og kommende projekter vil kunne være medvirkende til, at der rettes fokus mod alle de aspekter, der skal tages hensyn til for at opnå optimal behandling. Det vil sige, at der medicineres korrekt, at CYP-gentesten kommer til anvendelse i alle regioner, at kognitiv terapi bliver et obligatorisk supplement til den medicinske behandling, at brugen af benzodiazepiner begrænses, at hospitalspsykiatrien og socialpsykiatrien samarbejder, og at patienterne aktivt understøttes i at komme sig.

Det siges, at »dyre borgere bliver synlige«, når amterne nedlægges [3]. Kommunerne vil derfor komme til at se det positive i, at psykiatriske patienter behandles optimalt med recovery for øje. En fremtidig synergisme mellem den lægevidenskabelige tilgang og recovery-konceptet vil ikke alene være til gavn for patienter og pårørende, men vil måske også kunne fremme rekrutteringen til psykiatrien, som i dag vælges fra af lægerne.

Litteratur

Eplov LF, Kistrup KR, Lajer MK et al. Recovery og rehabilitering i psykiatrien. Ugeskr Læger 2005;167:1269.

Ulrichsen J, Ulrichsen M. Recovery - en modpol til den lægevidenskabelige tilgang til psykisk sygdom. Ugeskr Læger 2005;167:3801.

Jensen TM. Dyre borgere bliver synlige. Socialpsykiatri 2005;4:6.