Skip to main content

REPLIK - Hverdagens psykopater – hvorfor stoppes de ikke?

Psykopater har ikke kun hjemme i rå, kriminelle miljøer. De trives også på operationsstuen og på hospitalsgangen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Speciallæge i gyn.-obs., dr.md. overlæge Pernille Danneskiold Lassen, Gynækologisk afdeling, OUH
E-mail: pernille-lassen@mail.tele.dk
Speciallæge i gyn.-obs. afdelingslæge Gitte Bennich, Gynækologisk afdeling, OUH
Speciallæge i gyn.-obs. overlæge Lars Grønlund Poulsen, Gynækologisk afdeling, Roskilde
Speciallæge i gyn.-obs., overlæge Aviaja Siegstad Roos, Gynækologisk afdeling, Roskilde
Interessekonflikter: ingen

29. jul. 2014
4 min.

Henrik Day Poulsens bog “Hverdagens psykopater – mennesker der skader andre” er for nylig udkommet. I bogen beskrives det, hvordan psykopater ikke kun har hjemme i rå, kriminelle miljøer, men findes alle steder og på alle samfundsniveauer. Et af de steder, hvor de trives, er på operationsstuen og hospitalsgangen. Og vi har alle sammen mødt dem på vores vej. Vi kan alle sammen nikke genkendende til mange af overlæge Lunds træk (eksemplet i bogen på den veluddannede psykopat) og har givetvis hver vores personer i tankerne. Men hvorfor stoppes de ikke? Hvorfor får de lov til at sætte dagsordenen på mange afdelinger i årtier?

Higen efter magt og selvbekræftelse

Svaret gav H.C. Andersen allerede dengang, han skrev Kejserens Nye Klæder. Kejseren ”bryder sig ikke meget om sine soldater, bryder sig ej om komedie eller om at køre i skoven, uden alene for at vise sine nye klæder”. Men at være kejser er det ypperste, og ingen tør modsige ham, ikke engang da han bedrages til at processere gennem byen helt uden tøj på kroppen. For “ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum”. Helt analogt foregår det desværre fortsat i hospitalsverdenen. Som kejseren samler klæder, samler den begavede psykopat titler i sin higen efter selvbekræftelse og magt. Og ligesom “ingen lader sig mærke med, at han intet så”, så har den begavede psykopat frit råderum, når toppen af hierarkiet er nået. Sygeplejerskerne, som befinder sig længere nede i hierarkiet, gør ikke noget af frygt for at miste deres stilling. Lægerne i uddannelse gør ikke noget, fordi psykopaten med sin nedgøring og afstraffelsespolitik effektivt marginaliserer dem, der siger imod. Oplæring på operationsgangen gives con amore. Og amore får den, der slutter sig til følget. Overlægekollegerne gør ikke noget af frygt for at kompromittere deres egen karriere. Og den ledende overlæge og sygehusledelsen gør ikke noget, fordi den begavede psykopat med sin store selvopfattelse ofte har sørget for at bringe afdelingen i fokus og fået omgivelserne til at tro på egen storhed og uundværlighed. At afdelingen lider indadtil, står ikke på den økonomiske bundlinje. At det afstedkommer et øget sygefravær og medarbejderudskiftning, hvilket i sidste ende ikke kan undgå at smitte af på kvaliteten i patientbehandlingen, tales der ikke om.

Vi skal turde sige nej til psykopaten

Henrik Day Poulsens bog er en vigtig bog, som forhåbentlig vil blive læst af mange inden for hospitalsverdenen. Den giver nogle redskaber til at genkende og identificere psykopaten, når vi møder ham. Det næste skridt, nemlig at sige fra og turde påpege, at Kejseren ikke har noget tøj på, skal vi tage sammen. Et væsen som hospitalsvæsenet er som intet andet båret af menneskelige relationer og respekt og ydmyghed for hinanden – fra patient til læge, fra sygeplejerske til professor. Ikke den respekt og kommunikation, som psykopaten påberåber sig og anvender som dække for sin management by fear-ledelse. Nej, den ægte interesse og lyst til at hjælpe andre, uafhængigt af eget behov for iscenesættelse. Det er det, der giver den gode afdeling. Men det kræver, at vi tør sige fra. Og det kræver, at ledelsen tager ansvaret alvorligt. Alt for mange ledere, det gælder både afdelings- og sygehusledelser, vælger at lade stå til frem for at give psykopaten nogle klare rammer at agere inden for – med det resultat, at han/hun bliver ved med at søge nye grænser på bekostning af sine medmennesker. I stedet for at træde i karakter og turde lede, fralægger man sig ansvaret med standardsvaret ”ting tager tid” og forsøger at skabe et narrativ i organisationen om, at ofrene nok selv er skyld i den måde, de bliver behandlet på. Ofte vil ofrene med tiden søge væk, og så betragtes problemet som løst.

Man kan håbe, at dette indlæg vil åbne op for en debat, der er nødvendig. Alle ændringer starter med, at man tør sætte ord på problemet.

"Men han har jo ikke noget på", sagde et lille barn. "Herregud, hør den uskyldiges røst", sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde. "Men han har jo ikke noget på", råbte til sidst hele folket.”