Skip to main content

Sår Lindholm C.

Afdelingslæge Bo Jørgensen E-mail: bj05@bbh.hosp.dk

23. jun. 2006
3 min.

Med forfatterens ord er bogen blevet til på opfordring fra læger, sygeplejersker, undervisere og studerende, som ønsker en samlet og objektiv belysning af sårproblematikken. Det har været hensigten at give et videnskabeligt forankret overblik over emnet, og derved hæve sårbehandlingen op over det til tider rituelle! Med ønske om at bogen måtte blive et vidensgrundlag og inspirationskilde til gavn for behandlingen af sårpatienter, slutter forordet. Målene er til fulde nået med Christina Lindholms bog. Den foreligger nu i dansk oversættelse fra den svenske bog med samme titel fra 2003.

Forfatteren er sygeplejerske, docent, professor og forskningschef ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm. CV'et rummer en lang række af publikationer og tillidsposter i europæiske sårselskaber.

Bogen er opdelt i seks hovedafsnit, som systematisk omhandler sårbehandlingens historie, definitioner, sårhelingens biologi, de forskellige sårtyper, patofysiologi, diagnostik og behandling. Endvidere specielle afsnit om f.eks. livskvalitet, jura (herunder dokumentation) og lidt om litteratursøgning på nettet. Til sidst et appendiks med vigtige bilag som tryksårsgrader, smertedagbog, forslag til sårjournal og endog eksempler på patientinformationer!

At der er et historisk afsnit til indledning, vidner om forfatterens kulturelle bredde. Gode ideer til indledningen af det næste PowerPoint-foredrag om sår! I afsnittet om sårhelingsprocesser skal man holde tungen lige i munden, i grunden kræves der nok lidt forkundskaber her. Ellers er de enkelte afsnit lige til at gå til. Ud fra devisen: kend årsagen til såret og iværksæt en kausalbehandling, gennemgås morfologi, patofysiologi, diagnostiske muligheder og til sidst behandling for de enkelte sårtyper. Her i landet er sårfaget nu om stunder mest knyttet til kirurgien, modsat bogens oprindelsesland Sverige, hvor det hører under dermatologien. I afsnittene om bensår og især tryksår og diabetiske fodsår kunne man derfor ønske sig lidt flere detaljer og illustrationer om de kirurgiske muligheder som sårexcision og delhudstransplantation for bensåret, de plastikkirurgiske saneringer og lapplastikker for tryksåret og den ekstremitetsbevarende kirurgi for det diabetiske fodsår. Risikoen er jo, at man ikke får henvist sin patient til disse behandlinger!

En graverende fejl har indsneget sig på side 68: Hvis man er i tvivl om en fods arterielle perfusion, er den vigtige måling altså et tåtryk (i andre dele af verden: transkutan ilttension)!

Hvert afsnit afsluttes med relevante referencer - ben- og tryksårsafsnittet således med hver ca. hundrede!

I afsnittet om sårbehandlingsprodukter er alt med - dog med undtagelse af de allernyeste. Nemlig de, som er kommet til siden bogens svenske udgivelse. Det vidner jo blot om, at sårbehandling i dag er et dynamisk fag!

Den danske oversættelse rummer en del fejl, som godt kan virke irriterende - men ikke meningsforstyrrende for en dansk læge. Faktabokse og illustrationer roder noget rundt i bensårsafsnittet.

Bogen er velskrevet. Såremnerne behandles på et passende højt niveau. Referencerne er et meget stærkt aktiv for bogen, som er glimrende illustreret og med praktiske anvisninger. Den bør absolut være inden for rækkevidde, hvor der behandles sår - eller hvis man vil i gang med fordybelse i emnet!

København: Gads Forlag, 2005.

278 sider. Pris: 350 kr.

ISBN 87-12-04193-9