Skip to main content

Sæsonarbejde i sundhedsvæsenet?

Vinteren vil som sædvanlig byde på udfordringer. Måske man skulle planlægge sygehusenes samlede aktivitet derefter, så vi undgår patienter på gangene og overbelastet personale, skriver vicesygehusdirektør Dan Brun Petersen.

Dan Brun Petersen, vicedirektør, Holbæk Sygehus

17. sep. 2021
3 min.

Vinteren kommer. Det er sikkert. I år er det dog lidt mere end vanligt usikkert, hvor meget influenza, RS-virus, diverse coronavirus (ingen nævnt, ingen glemt) og alle mulige andre sygdomsfremkaldende agens kommer til at fylde. Men alt tyder på, at vi bliver udfordret, og det mere bredt og i en længere periode end da vi skulle håndtere de første bølger af pandemien.

Det er dog ikke noget nyt, at der jævnligt er udfordringer med overbelægning, særligt på medicinske afdelinger og særligt i vintermånederne. Det må vi forvente, og det skal vi samtidig være bedre til at håndtere.

Vi har givetvis lært meget af COVID-19-pandemien, og vi har oplevet sundhedsvæsenets imponerende evne til at omstille og tilpasse sig på rekordtid. Alle bød ind og viste, hvad der kan lade sig gøre, både praktisk og fagligt, når behovet er tydeligt nok. F.eks. blev ortopædkirurgiske sengeafsnit omdannet til isolationsafdelinger, og reumatologer behandlede en helt ny type luftvejsinfektion – med god backup fra kolleger på intensivafdeling og den infektionsmedicinske funktion. Optimalt? Ikke altid. Inspirerende? Ja, helt sikkert.

Kunne man f.eks. forestille sig sæsonarbejde i sundhedsvæsenet: ambulant kirurgi hele sommeren og stuegang på et sengeafsnit hele vinteren? Med god plads og overskud til begge dele.Dan Brun Petersen

Selvom det var hårdt, var det også befriende at have nogle flere værktøjer end til en »almindelig« influenzasæson, f.eks. at man kunne udvide antallet af pladser i forhold til det aktuelle antal patienter. Mon vi kan lære noget mere længerevarende af det?

Kunne man planlægge den samlede aktivitet bedre hen over året? Kunne man f.eks. forestille sig sæsonarbejde i sundhedsvæsenet: ambulant kirurgi hele sommeren og stuegang på et sengeafsnit hele vinteren? Med god plads og overskud til begge dele.

Kunne man have hele sengeafsnit stående klar, som først fyldes op med personale og patienter, efterhånden som folk bliver syge fra november og frem? Og derved undgå patienter på gangene og personale, der i perioder skal passe alt for mange patienter, fordi normeringen er den samme hele året.

Når foråret så kommer, kunne patienterne udskrives, og personalet kunne lukke og slukke og gøre sig klar til sommerens sysler med planlagte aktiviteter, ambulante kontroller eller lidt luftforandring. Måske kunne alle få lidt mere sol og varme, når der faktisk er en chance for det.

Det vil kræve opgør med forskellige patientrettigheder, med faglige forestillinger og med måden, nogle af os er ansat på. Men det er dog velkendt, at iskiosker ikke kan forvente samme omsætning hele året, og at en lastbilchauffør nogle gange kører med sneplov, men kun når der er sne. Ellers kører han med noget andet.

Selv i sundhedssektoren kunne man endda forestille sig helt nye roller og karrieremuligheder: livreddende medicinsk ekspert om vinteren og dykkerinstruktør om sommeren.

Risikoen? Første gang man præsenterer idéen, må man nok regne med at få beskeden: Du ved ingenting …