Skip to main content

Shackelford's surgery of the alimentary tract. 6th edition. Volume 1-2

♠ Klinikchef Per Jess E-mail: pejes@noh.regionh.dk

23. apr. 2007
2 min.


Shackelford's lærebog i kirurgi hører til en af fagets klassikere. Første udgave udkom i 1995, og det er sjette udgave, der nu foreligger. Bogen består af to bind, hver opdelt i to sektioner omhandlende: 1) esophagus og hernier, 2) ventrikel og tyndtarm, 3) pancreas, lever og galdeveje samt 4) colon, rectum og anus. Hver sektion er redigeret af en til to af de ypperste repræsentanter for kirurgi i USA, og i alt er der over 300 bidragydere.

I forhold til forrige udgave er bl.a. afsnittet om esophaguskirurgi skrevet helt om og fremtræder meget detaljeret og fyldestgørende. På mange andre områder rummer bogen også betydelig og ligeledes meget deltaljeret information. Alligevel virker den inhomogen i sin opbygning og informationsmængde. Som i forrige udgave fylder afsnittet om esophagus mere end hele kolorektalkirurgien. Den klassiske elektive ulcuskirurgi, som nu nærmest er passe, får en fyldig omtale, mens adipositaskirurgi og ventrikelcancerkirurgi kun er sparsomt omtalt. En gammel og hæderkronet, men nu obsolet skala til livskvalitetsmåling, som Visick-graderingen, nævnes, mens livskvalitetsundersøgelser med mere tidssvarende skalaer, som anvendes ved f.eks. reflukskirurgi og rectumkirurgi, ikke omtales. Ligeledes er åben galdekirurgi nøje beskrevet, i modsætning til laparoskopisk cholecystektomi.

Enkelte sygdomsbilleder, som pseudomyxoma peritonei, er slet ikke nævnt. Moderne behandlingsprincipper, som endoskopisk mucosaresektion, embolisering/coiling ved vanskelige gastrointestinale blødninger og VAC-behandling, heller ikke.

Illustrationerne er ligeledes af meget vekslende kvalitet og i nogle tilfælde sparsomme og mangelfulde, som ved laparoskopisk kolorektalkirurgi, eller helt manglende ved den i øvrigt udmærkede gennemgang af laparoskopisk splenektomi.

I vor tid med tiltagende specialisering er det svært at se, hvem bogen egentlig henvender sig til. Studerende, yngre læger under uddannelse og alment praktiserende læger vil formentlig have større glæde af »Kirurgisk Kompendium«, mens kirurgiske speciallæger og læger i kirurgisk speciallægeuddannelse nok vil have større udbytte af mere specialiserede lærebøger eller webbaserede værker.