Skip to main content

Sikrer Taipeideklarationen informeret samtykke?

Harmonerer den danske lovgivning og Verdenslægeforeningens erklæring om datasikkerhed, som Lægeforeningen har underskrevet?

Praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen, Ishøj, formand for Patientdataforeningen
E-mail: thomasbirk@dadlnet.dk
Interessekonflikter: ingen

6. feb. 2017
6 min.

Lægeforeningen har i oktober 2016 underskrevet Verdenslægeorganisationens (WMA) Taipeideklaration om brug af sundhedsregistre og biobanker. Taipeideklarationens bestemmelser sikrer som minimum danskerne selvbestemmelse, når det gælder brugen af egne data fra sundhedsregistre og eget væv fra biobanker.

Faktaboks

Fakta

Selvbestemmelse og samtykke i henhold til WMA

Hovedprincippet i deklarationen er, at patienternes værdighed, autonomi og privatliv beskyttes i forbindelse med brugen af sundhedsdata, og at det bedst sikres gennem et informeret samtykke, der, omend ikke perfekt, er det stærkeste instrument til beskyttelse af borgernes selvbestemmelse og værdighed [1]. Retten til selvbestemmelse over egne sundhedsdata sikres af flere punkter i deklarationen [2], og tiltrædelsen er et modigt træk af Lægeforeningen, som bør høste stor ros.

Undtagelsen, der i realiteten sikrer det informerede samtykke

WMA har i Taipeideklarationen indført en undtagelsesregel, den såkaldte preambel 6. Undtagelsen åbner mulighed for at anvende andre principper end dem, der er udstukket i deklarationen, til at beskytte patienternes værdighed, autonomi og privatliv. Hvis altså undtagelsesprincipperne er stadfæstet i en parlamentarisk vedtaget national lovgivning under forudsætning af, at en sådan lovgivning udviser respekt for menneskerettigheder og indeholder strenge regler for databeskyttelse.

Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing har givet udtryk for, at preambel 6 kan bruges til at omgå et informeret samtykke i Danmark [3]. Men fordi preambel 6 indeholder en utvetydig forudsætning om, at eventuelle nationale undtagelser ikke mindsker eller ophæver de i deklarationen fremsatte rettigheder, kan præamblen imidlertid ikke bruges til at svække de retigheder, der ellers er sikret i deklarationen. Og spørgsmålet må være, om det overhovedet er muligt at give bedre rettigheder end fuld selvbestemmelse over egne sundhedsdata?

I lyset af de problemer, der har været med datasikkerheden i Danmark, som over de seneste år har udmøntet sig i en række skandaler [4], må vi i hvert fald konstatere, at den danske lovgivning og overholdelsen heraf i dag langtfra lever op til deklarationens bestemmelser.

Lægeforeningen følger den internationale trend mod gennemsigtighed, sikkerhed og selvbestemmelse.

Med tiltrædelse af Taipeideklarationen vil Lægeforeningen fremover arbejde for rettigheder, der trækker i retning af dem, man har i lande, som vi gerne sammenligner os med. Lægeforeningen følger derved den internationale trend om at sikre gennemsigtighed, sikkerhed og selvbestemmelse ved brug af sundhedsdata, hvilket også ses i EU's persondataforordning og i Quality Care Commission’s (QCC) anbefalinger til sundhedsministeriet i Storbritannien.

Referencer

LITTERATUR

  1. New Guidelines will help people control use of their health data. /www.wma.net/en/40news/20archives/2016/2016_25/

  2. WMA declaration of Taipei on ethical considerations regarding health databases and biobanks. www.wma.net/en/30publications/10policies/d1/

  3. Rudkjøbing A. SVAR: WMA-deklarationen udelukker ikke den danske praksis. Ugeskr for Læger 22. nov 2016.

  4. Jeppesen T, Kristiansen TB. Læger: Sundhedsregistre er gået amol. Altinget. 19. august 2016. www.altinget.dk/sundhed/artikel/laeger-sundhedsregistre-er-gaaet-amok