Skip to main content

At skære smerten bort - en bog om cutting og anden selvskadende adfærd

Klinisk psykolog Camilla Hartvig Nielsen, E-mail: cn14@bbh.regionh.dk

16. feb. 2007
3 min.

Bo Møhls bog om cutting og anden selvskadende adfærd er en oplysende og overskuelig bog om et vanskeligt emne. Bogen kan læses i sin helhed, og man kan læse kapitlerne selvstændigt. Bo Møhl gør det svære lettilgængeligt, og forfatteren har tydeligvis en langt større viden om emnet end bogens størrelse gør det muligt at medtage. Der er mange gode referencer til yderligere uddybende læsning.

Den første del af bogen er, ud over indledningen, først og fremmest en definition af begrebet selvskadende adfærd som adskilt fra selvmordsforsøg, hvilket er en meget vigtig skelnen, da forfatteren ser den selvskadende adfærd som netop en måde at undgå lige præcis selvmordsforsøg på. Derefter er der en gennemgang af eksempler på kulturelt accepterede former for selvskade som fx »piercing« og sygelige former som fx den berømte van Goghs afskårne øre. Klassifikation af selvskadende adfærd er beskrevet skematisk ud fra, hvor dødelige, de er, men også de indirekte som fx spiseforstyrrelser og alkoholisme. Selvskadende adfærd har ikke endnu en selvstændig diagnose men placeres under F63.8 Andre vane- og impulshandlinger i ICD-10. Selvskade kan udøves på forskellige måder, hvor de almindeligste er cutting, hoveddunken, slag mod sig selv og lign.

Cutting, hvor personer skærer sig med forskellige skarpe redskaber, er den hyppigste form for selvskadende adfærd og bliver beskrevet indgående i bogen. Forfatteren beskriver, hvordan cuttere med deres snit kan ændre deres humør, aflede sig fra indre smerte eller kommunikere til sig selv og andre, hvordan deres indre ser ud, hvordan huden bliver et lærred, som cutteren kan afspille sin indre film på. Forfatteren gør op med den misforståelse, at cuttere er opmærksomhedssøgende. De fleste skærer sig kun, når de er alene. Cutting kan »smitte«, når unge skal eksperimentere med cutting sammen, men de fleste cuttere prøver at skjule deres selvskadende adfærd og tegnene herpå. Cutting er et stigende problem hos unge, men der mangler tal for hyppigheden af selvskade blandt almindelige danske unge. Amerikanske undersøgelser viser, at omkring 4% af den almindelige befolkning har denne adfærd. Der er en langt højere hyppighed blandt psykiatriske patienter. Blandt ungdomspsykiatriske patienter har man fundet en hyppighed på mellem 40 og 61%.

Vi har alle vores egen måde at håndtere stress og vanskelige situationer på. De forskellige måder afspejler vores personlighed og erfaring med at håndtere problemer. Cutting er en måde at håndtere stress og vanskeligheder på for visse mennesker. Forfatteren oplister en række eksempler på følelsesmæssige tilstande, der kan motivere nogle mennesker til at skære sig: Spændingsudløsning - at regulere indre spænding, selvhad, kontrol, kommunikation til andre, egenomsorg, bearbejdning af seksuelt misbrug, at få et kick. Forfatteren beskriver den selvskadende adfærds dynamik som en ond cirkel, hvor de negative følelser opbygger spænding, der får personen til at dissociere, hvad der mindsker følsomheden og muliggør den selvskadende adfærd. Dette giver øjeblikkelig belønning (aktivering af endorfiner) men efterfølgende den negative effekt, hvor skam, skyld og depression er med til at fortsætte den onde cirkel.

Der gives i bogen både psykologiske og biologiske forklaringer. Disse kapitler kræver nogen baggrundsviden og kan springes over, som forfatteren selv bemærker det. Til sidst i bogen er der et mere udførligt kapitel om forskellige behandlingsformer med et vigtigt afsnit om de stærke følelser, som selvskadende adfærd aktiverer hos både pårørende og behandlere. Det lykkes således forfatteren i denne bog at beskrive de vigtigste aspekter inden for selvskadende adfærd.

Bo Møhl

København: Psykiatrifondens Forlag, 2006.

140 sider.

Pris: 130 kr.

ISBN 87-90420-54-3