Skip to main content

Skal Aalborg Universitet have en lægeuddannelse?

Prorektor Jørgen Østergaard, Aalborg Universitet. E-mail: joe@aua.auc.dk

1. nov. 2005
4 min.

I Ugeskrift for Læger den 27. oktober kommenterer hovedbestyrelsesmedlem i Den Almindelige Danske Lægeforening, Mette Siemsen, i en leder, debatten om en mulig etablering af en lægeuddannelse ved Aalborg Universitet (AAU).

Mette Siemsen er velkommen i debatten, men hendes synspunkter, der ikke unaturligt har afsæt i en københavnsk virkelighed, aftvinger et par kommentarer med basis i den nordjyske virkelighed.

Først må vi korrigere, at de nordjyske ønsker om en lægeuddannelse skulle være opstået som trold af en æske, fordi Aarhus Universitet nu har fået tilladelse til at uddanne civilingeniører. Vi kan berolige Mette Siemsen med, at debatten i Nordjylland har været både lang og grundig. Endnu før »Aalborg Universitetscenter« overhovedet så dagens lys i 1974, havde overlæge H.O. Bang i det daværende »Nordjyllandsudvalget«, der kæmpede for et nordjysk universitet, argumenteret og kæmpet for, at et medicinsk fakultet skulle være en del af det kommende universitet.

Sådan ville flertallet af politikere det imidlertid ikke dengang, men meget i den nordjyske udvikling i dag peger i retning af, at Aalborg og Nordjylland må styrkes på det sundhedsfaglige uddannelsesområde, hvis vi skal kunne dække befolkningens behov for lægefaglig bistand i de kommende år.

Nordjysk lægemangel

Nordjylland har selvsagt en interesse i, at AAU har kapacitet inden for alle fagområder, som efterspørges i vores region, og vi kan allerede i dag i vidt omfang dække behovet for kandidater til regionens private og offentlige virksomheder inden for humaniora, samfunds-, ingeniør- og naturvidenskab.

Derimod har vi ikke et sundhedsvidenskabeligt fakultet, hvorfor de nordjyske sygehuse og lægepraksis må hente arbejdskraft, som er uddannet på universiteter uden for landsdelen. Det har vist sig at give en alvorlig sårbarhed i relation til en erfaringsmæssig lav tilbøjelighed til mobilitet fra de områder, hvor lægerne i dag uddannes.

Formålet med at oprette en lægeuddannelse i Aalborg - i samarbejde med Aarhus Universitet - vil derfor være at sikre en højere grad af nordjysk selvforsyning på det lægefaglige område. Allerede i dag har vi problemer med at få læger til flere nordjyske sygehuse - værst er det gået for Sygehus Vendsyssel, Skagen, der er direkte lukningstruet med henvisning til, at man ikke kan skaffe den nødvendige lægedæk-ning. Flere steder har det også vist sig svært at få læger til at overtage ledige lægepraksis i landdistrikterne, nu da en mindre generation af læger er ved at gå på pension.

Aalborg Sygehus har som en del af Århus Universitetshospital erfaring og kompetence inden for den kliniske del af lægeuddannelsen, mens AAU har en betydende kompetence inden for sundhedsvidenskab og tilgrænsende teknologiske og biologiske fagområder. Denne kapacitet kan sættes ind i opbygning af en lægeuddannelse i Nordjylland, hvilket skal ske i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet.

Via samarbejde

Der er bestemt grund til en række overvejelser før arbejdet med at oprette en lægeuddannelse i Nordjylland for alvor kan optimeres.

Således indvender Mette Siemsen i lederen den 27.oktober, at man skal passe på med at sprede de forskningsmæssige ressourcer. Det synspunkt kan jeg overordnet fint følge, og jeg taler derfor også entydigt om, at en lægefaglig udbygning i Aalborg skal ske i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet.

I Århus har man de store brede kompetencer på alle felter samt på mange områder selvfølgelig også de meget dybdegående kompetencer. I Aalborg kan vi henvise til dybdegående kompetencer inden for Medicinsk Teknologi og Sundhedsinformatik. Og netop den moderne læge vil for at kunne fungere optimalt i fremtidens samfund ikke kunne nøjes med sin medicinske faglighed alene. Fremtidens læge skal i høj grad også kunne forstå og betjene avanceret højteknologisk udstyr.

Foren kræfterne

På netop dette felt er AAU stærk. Vore områder inden for smerte- og sansemotorik vil uomtvisteligt kunne befrugte forsknings- og uddannelsesområdet inden for sundhedsvidenskab i Århus og for den sags skyld hele sundhedsområdet i Danmark. Sagt med andre ord: Århus kan rigtig meget, og vi kan også en del. Lad os forene kræfterne.

Derfor har Aalborg Universitet også taget initiativ til drøftelser med ledelsen på Aarhus Universitet om, hvordan vi kan udbygge vort samarbejde inden for de sundhedsvidenskabelige områder. Denne dialog vil også inddrage de to amter samt de involverede sygehuse.

SVAR 1

SVAR 2

SVAR 3