Skip to main content

Skal almen praksis være underleverandør til den private kirurgibranche?

Alment praktiserende læge Ruth Ahlburg, Valby. E-mail: dsl211237@vip.cybercity.dk

23. feb. 2007
2 min.

For nylig havde en patient bestilt tid til blodprøver. Hun mødte med to A4-ark fra et privat kirurgisk firma, der bad egen læge tage blodprøver, ekg, lungefunktionsundersøgelse ved lungelidelse, gastroskopi ved øvre dyspepsi, rtg. thorax ved behov, ved diabetes et endokrinologisk check-up. Jeg skulle udfærdige en erklæring på latin eller engelsk, blandt andet indeholdende en vurdering af, om hun tålte fuld narkose. Sådan set en præoperativ undersøgelse og narkoselægetilsyn.

Af skrivelsen fremgik, at det skulle være patientens egen læge, der lavede dette.

Hun skulle til Belgien og have den store tarmbypass pga. overvægt for 70.000 kr. På Hamlet tog de 110.000 kr. (inkl. forundersøgelserne).

Det kom bag på hende, at disse ting måtte blive på egen regning; at jeg ikke kunne tvære udgiften af på sygesikrin-gen. Og at min andel af arbejdet måtte blive et privat honorar.

Hun havde fået det indtryk, at det var noget, de praktiserende læger gjorde gratis. Jeg spurgte hende, om ikke hun kunne få lavet dette hos den belgiske kirurg, og jeg blande mig udenom, for jeg syntes ikke umiddelbart, at den operation var indiceret i hendes tilfælde. Hun oplyste, at hun ikke kunne blive opereret, medmindre jeg lavede undersøgelserne, og det var meget magtpåliggende for hende at få operationen.

Jeg følte mig virkelig taget som gidsel og følte, måske med urette, at der var kalkuleret med, at prisen på indgrebet kunne presses ned ved at køre en del af arbejdet af i »gratissektoren«.

Hvor står jeg rent juridisk, hvis jeg udfører bestillingsarbejdet - og tingene går galt? Især når jeg ikke umiddelbart finder indgrebet indiceret (det ville ikke kunne gøres på det offentliges regning her i landet)?

Det private kirurgiske firma har sikkert sit på det tørre juridisk, men det har et alvorligt kommunikationsproblem, når dets kunder ikke har forstået, at den præoperative udredning ikke er på sygesikringens regning, og at jeg har ret til at frasige et bijob, jeg ikke ønsker eller er forpligtet til.

Jeg har alt rigeligt at lave med de ting, jeg overenskomstmæssigt er forpligtet til over for min hovedkunde, regionen/Sygesikringen.

Jeg ved ikke, om dette fænomen er udbredt - jeg har ikke mødt det før.

Men jeg synes, at der bør laves helt klare regler for, hvornår vi er forpligtede over for vore tilmeldte patienter, og hvem, der skal betale hvad.

Jeg synes, at vores solidariske sundhedssystem er værd at værne om.