Skip to main content

Skøre sjæle. De pårørende fortæller. Bjulver U, Pedersen R.

Psykolog Birgit Alsinger

1. nov. 2005
3 min.

Tolv beretninger skrevet af sårbare sjæle om livet med et familiemedlem med psykisk sygdom.

Bogen er først og fremmest vedkommende og bevægende læsning. Dernæst til at blive klog af. Klog på, hvad det har af konsekvenser at vokse op og leve i et miljø, der er så farvet af en forvrænget anderledeshed, hvor den raske bliver i tvivl om egne følelser, tanker og værdier, og som det fremgår ofte svigtes og overlades til sig selv.

Man fornemmer kampen for at tilpasse sig, forsøg på at normalisere, samt den nødvendige udvikling af mere eller mindre hensigtsmæssige overlevelsesstrategier. Næsten samtlige forfattere har eller har haft psykiske vanskeligheder langt ind i voksenalderen.

De følelser, man har over for sit psykisk syge familiemedlem er svære at udtrykke. Kan man være vred på en, der lider? Kan man tillade sig at føle sig svigtet af de mennesker, som man også elsker? Kan man være bekendt at ønske sig et andet liv, end det man har, uden at føle sig som et dårligt menneske? Bogens forfattere kommer med ærlige bud på disse umulige dilemmaer - erkendelser, der tydeligvis har kostet store anstengelser og har været længe undervejs. Men som også rummer kærlighed, omsorg og forståelse for den syge, samtidig med de andre, mere tabuiserede følelser.

»Jeg oplevede Lenas handlinger som rendyrket ondskab. De var uforståelige og voldsomme, men dengang var hun jo også kun et barn, og hun var min søster, så det måtte da være mig og mine følelser, der var noget i vejen med - for at tage afstand fra hende betød vel, at jeg ikke elskede hende nok« (side 71, l. 9-12). Sara, 29 år.

Livet med et psykisk sygt familiemedlem fortælles her som individets oplevede historie, men er et tema, der giver anledning til perspektivering på flere niveauer, det familimæssige, det samfundsmæssige. Bogen bør læses med skærpet opmærksomhed af alle der kommer i professionel kontakt med pårørende til sindslidende, det være sig børn, unge og voksne. Her er en gruppe med et udækket støttebehov, som dog heldigvis selv - blandt andet gennem denne bog - er i stand til at gøre opmærksom på sig selv. Det kræver styrke og mod. Først at kunne leve i problemerne med de omfattende omkostninger det har, med den syges ufrivilligt magtfulde position i familien, for herefter at kunne komme ud på den anden side og bede om hjælp. Derfor er det så vigtigt, at hjælpen er der. Er den der? Hvad siger de »skøre sjæle« selv?

»Skøre sjæle« giver et indføleligt billede af livet med psykisk sygdom i familien, og er en chance for udenforstående til at komme tættere på, kigge ind i en verden, som man ikke tidligere har haft begreber om. En chance for at få reflekteret over, hvordan den måde, man selv tænker om psykisk sygdom, er med til at præge virkeligheden.

Århus: Systime, 2003.

184 sider. Pris: 220 kr.

ISBN 87-616-0794-0