Skip to main content

Skoldkoppevaccine

Kommentar fra Kim Kristensen & Tatjana Zaharov. Svar fra Camilla Grud Nielsen et al er indsat sidst i indlægget
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kim Kristensen1 & Tatjana Zaharov21) Overlæge dr.med. Børneafdelingen Nykøbing F Sygehus og Børneafdelingen Viborg Sygehus e-mail: kimk@dadlnet.dk. 2) Overlæge ph.d. Børneafdelingen Nykøbing F Sygehus e-mail: tza@regionsjaelland.dk. Interessekonflikter: Kim har modtaget foredragshonorar fra MSD.

16. maj 2022
8 min.

Nielsen et al anbefaler i en statusartikel [1], at det overvejes at indføre skoldkoppevaccine i det danske børnevaccinationsprogram. Vi er ikke uenige i dette, men må konstatere, at forfatternes anbefaling overvejende er baseret på et enkelt dansk retrospektivt registerbaseret studie [2], hvis værdi man kan sætte spørgsmålstegn ved. I forbindelse med dette studie blev der nemlig også foretaget et prospektivt studie på fire danske børneafdelinger for at belyse validiteten af landspatientregisteret i relation til varicelrelaterede indlæggelser. Det blev fundet, at 74% af børn indlagt med variceller blev registreret med diagnosen, hvilket ser flot ud, men i realiteten ikke kan bruges til noget, da der var tale om et prospektivt studie, hvilket uden tvivl har sat fokus på korrekt diagnosekodning på de valgte afdelinger. Studiet strakte sig over 14 måneder og identificerede i alt 90 børn indlagt med variceller [3]. Dette står i skærende kontrast til de 783 børn, der blev registreret i det andet arbejde, der strakte sig over seks år og omfattede hele landet [2], så simpel forholdsregning afslører, at tallene ikke stemmer.

Hvad angår superinfektion, skal det anføres, at det retrospektive danske studie over en seksårig periode blandt børn indlagt med variceller i hele landet kun registrerede i gennemsnit 12 tilfælde pr. år af infektion i hud og underhud [2], mens det prospektive studie identificerede i alt 19 tilfælde over 14 måneder fordelt på fire afdelinger [3]. I et andet prospektivt studie fra Belgien af børn indlagt med variceller fandtes da også 223 tilfælde af hudinfektion og cellulitis i studieperioden på et år i en befolkning, der er dobbelt så stor som den danske. Antallet af børn indlagt med variceller i samme studie var i alt 552 [3], mens man i det danske studie fandt 783 varicelrelaterede indlæggelser over en seksårig periode svarende til 131 pr. år. Igen afslører simpel forholdsregning, at tallene er tvivlsomme, da incidensen af varicelrelaterede indlæggelser således skulle være mere end dobbelt så stor i Belgien, end den er i Danmark.

Det bør endvidere nævnes, at hverken de danske arbejder eller statusartiklen beskæftiger sig med forekomsten af sequelae, som bestemt ikke er negligabel blandt børn indlagt med variceller [3, 4].

Overvejelser vedrørende indførelse af varicelvaccine i det danske børnevaccinationsprogram bør baseres på valide data.

Faktaboks

Svar

Referencer

Referencer

  1. Nielsen C, von Linstow ML, Poulsen A. Skoldkoppevaccine, Ugeskr Læger 2021;183:V04210308.
    Helmuth IG, Poulsen A, Mølbak K. A national register-based study of paediatric varicella hospitalization in Denmark 2010 – 2016. Epidemiol Infect. 2017; 145(13):2683-93.
    Helmuth IG, Marcella DB, Glenthøj JP et al. Children hospitalized with varicella in Denmark: sensitivity of the national patient register. Pediatr Infect Dis J. 2017; 36(1):31-5.
    Blumental S, Sabbe M, Lepage P, Belgian Group for Varicella. Varicella paediatric hospitalizations in Belgium: a 1-year national survey. Arch Dis Child. 2016: 101(1): 16-22.
    Rack AL, Veit Grote, Belohradsky AS et al. Neurologic varicella complications before routine Immunzations in Germany. Pediatr Neurol. 2010; 42(1):40-8.