Skip to main content

Slip smerterne - act mod kroniske smerter

Overlæge Jette Højsted E-mail: d188417@dadlnet.dk
19. nov. 2010
02 min

Forfatter:Dahl J, Lundgren TForlag: Virum: Dansk psykologisk Forlag, 2010SIDER: 191 Pris: 328 kr. ISBN: 978-87-02-08115-2

BOGANMELDELSE Acceptance and commitment therapy (act) er den nyeste trend inden for kronisk smertebehandling efter kognitiv adfærdsterapi og mindfulness og bygger videre på tanker og principper fra disse metoder. Act handler om at give efter for smerterne, lade dem være til stede som et livsvilkår, der ikke kan ændres, og så leve livet med de muligheder og udfordringer, der byder sig, i stedet for at lade smerterne dominere og bestemme.

Act er en selvhjælpsbog, der henvender sig til patienter med kroniske smerter. Bogen er bygget op med en forklarende tekst, øvelser, der skal udføres undervejs, og tabeller og linjer til besvarelse af spørgsmål og dagbogsnotater. Det kan virke som en uoverkommelig opgave for en svært smerteramt person at skulle læse bogen og gennemføre opgaverne alene, men som et supplement til samtidige samtaler og behandling hos en psykolog kan bogen med de forskellige opgaver og øvelser danne et godt fundament. Bogen kan også med fordel læses af behandlere, f.eks. læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og socialrådgivere, der har med kroniske smertepatienter at gøre, for at få indblik i de tanker, ideer og principper, der ligger til grund for act. Endvidere kan bogen bidrage til, at pårørende til kroniske smertepatienter får en større forståelse for de tanker og problemstillinger, som kan være til stede hos smertepatienter.

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen