Skip to main content

Sørensen A. Forskning, etik, konsekvens - et filosofisk stridsskrift

Søren Holm

1. nov. 2005
2 min.

Undertitlen til filosoffen Asger Sørensens bog betegner den som et »stridsskrift«, og det er en præcis varebetegnelse. Den modstander, der strides med, er den konsekvensetiske bioetik, specielt som den blev bedrevet af Bioetisk Forskningsgruppe (nu Forskningsgruppe for Etik og Politisk Filosofi) ved Københavns Universitet. Bogens hovedteser er for det første, at denne form for etik foregiver at være upartisk og rationel uden at være det. For det andet at konsekvensetikken, fordi den ikke tager hensyn til den ulige fordeling af magt og goder i samfundet, i virkeligheden kommer til at fungere som en legitimering af neoliberal ideologi og globalisering.

Analysen af den konsekvensetiske argumentation er skarpsinding og underholdende, mens det er sværere at se præcist, hvad forfatteren vil sætte i stedet; men det er måske også for meget forlangt af et stridsskrift.

Argumentationsanalysen påpeger dels, hvorledes der sker umærkelige glidninger i den konsekvensetiske argumentation, f.eks. fra et bredt til et snævert begreb om velfærd, dels hvorledes ikkekonsekvensetiske synspunkter og modargumenter om- og bortdefineres. Forfatteren beskriver meget præcist den sidstnævnte proces som »imødekommende imødegåelse«. Tilsyneladende accepterer konskevensetikeren modstanderens synspunkt, men i virkeligheden er det, der accepteres, en konsekvensetisk version. På denne måde kan man se imødekommende ud, uden at være det.

Forfatteren har også et skarpt blik for hvorledes retorik spiller en rolle i etisk argumentation, men falder selv ofte i den »retoriske grøft« i sine forsøg på at beskrive hvor problematisk konskevenstetikken er.

Et vist kendskab til den danske bioetiske debat er nødvendigt for at få det fulde udbytte og underholdningsværdi af bogen, men selv uden dette kendskab er den værd at læse for enhver, som har undret sig over, hvordan konsekvensetikken kan præstere tilsyneladende overbevisende argumenter for uetiske konklusioner.

København: Forlaget Politisk Revy, 2003.
190 sider. Pris:
198 kr. ISBN 87-7378-221-1.