Skip to main content

Stop kvaksalveriet i alkoholbehandlingen

Kommentator Karl H. Bornhøft, karl.bornhoft@ft.dk, fotos Ugeskrift for Læger og Hung Tien Vu
12. mar. 2010
02 min
Plattenslageri udgør stadig et problem i nutidens private alkoholbehandling. Og det på trods af at det er mere end et år siden, at TV2's Morten Spiegelhauer i Operation X gjorde Sundhedsministeren, og resten af Danmark, opmærksom på, at alle og enhver kan etablere sig som privat alkoholbehandler og kalde sig ekspert i behandling af alkoholikere - også selvom der er tale om fuldstændigt uacceptable og udokumenterede behandlingsmetoder. Helt uden at begå ulovligheder kan private alkoholbehandlere få tilført store summer penge fra kommunen, der er forpligtet til at betale for borgernes alkoholbehandling, selvom der ikke er noget garanti for kvaliteten. Uhyggeligt nok findes der nemlig ingen lovkrav, godkendelses eller tilsynsordning af private behandlere af alkoholiker.

Millioner af skatteydernes kroner overføres således hvert år til et privat marked, som der hverken er krav eller tilsyn til. Dengang i Operation X iførte Sundhedsminister Jacob Axel Nielsen sin mest alvorlige mine og sagde, at han straks ville se på sagen. Men som vi er vant til med denne regering, er der ikke sket en pind. Alkoholikere har stadig ingen garanti for at det sted, de skal behandles er ordentligt - enhver med uærlige intentioner, kan få snablen ned i kommunernes pengekasse.

Der gambles i skræmmende grad med borgernes liv, helbred og skattekroner. SF vil derfor forsøge at få regeringen til at vågne op ved at stille et beslutningsforslag om, at der indføres fælles regler og standarder på området. Kommunerne har i lang tid bedt regeringen om, at der laves nogle fælles regler. For laver man regler for alkoholbehandlingen i en kommune, kan de dårlige behandlere bare flytte til en anden kommune, hvor der ikke eksisterer de samme regler.

Dette er blot endnu et eksempel på, hvor dårlig regeringen er til at spille sammen med kommunerne. Når kommunerne med god grund ønsker fælles regler, så får de det ikke. Derimod strammer regeringen alle de steder, hvor kommunen har brug for handlefrihed. SF forlanger et nationalt tiltag, som vil skabe ens og bedre rammer for alkoholbehandlingen. Alkoholikere kæmper ofte med store problemer. Det kan gå helt galt, hvis enhver kan kalde sig alko-coach eller afvænnings-terapeut. Kvaksalveriet skal stoppes nu, før der laves mere ulykke end gavn.

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen