Skip to main content

Sundhedsjura. Patienters ligestilling. Sundhedspersoners ansvar. Myndigheders tilsyn. 2. udgave

♠ Cand.jur. Unna Scherer E-mail: unna.scherer@regionh.dk

23. apr. 2007
2 min.


Det er efterhånden gået op for mig, at der er et utal af regler og procedurer, der skal følges, når man arbejder som sundhedsperson, og at det kun er en begrænset del, der stammer fra lovgivning. Til gengæld gøres der fra lovgivers side et ihærdigt forsøg på at regulere sundhedsområdet ved hjælp af lovgivning, og det har resulteret stadig nye regler, der kræves overholdt også af den enkelte sundhedsperson.

»Sundhedsjura. Patienters retsstilling. Sundhedspersoners ansvar. Myndigheders tilsyn« er opdateret med de mange nye regler, der er trådt i kraft den 1. januar 2007.

Bogen henvender sig til sygeplejersker, jordmødre, radiografer, fysio- og ergoterapeuter og andre sundhedspersoner med patientkontakt og behandlingsansvar. Den gennemgår alle de vigtigste områder af sundhedsretten og har sin styrke i at tage udgangspunkt i de problemer og spørgsmål, der ofte vil optage en sundhedsperson. Der er mange svære problemstillinger på sundhedsområdet, som der ikke er et klart juridisk svar på, eller hvor det juridiske svar er vanskeligt - hvis ikke umuligt - at klemme ned over den konkrete situation. Selvom bogen således ikke nødvendigvis vil give et svar på en helt konkret problemstilling, så er de retlige rammer beskrevet.

Sundhedsrettens fundamentale principper, som selvbestemmelse, autonomi og integritet, gennemgås i bogens indledende kapitel, men bæres også med igennem resten af bogen.

En svaghed ved bogen er, at den i udpræget grad er skrevet i juridisk fagsprog, bl.a. med brug af juridiske fagtermer og vendinger. Jeg forstår til fulde de vanskeligheder, der kan være ved at formulere jura på et mere tilgængeligt dansk, men det kan godt ærgre mig, for det gør bogen tung at læse og sværere at bruge som opslagsbog. Til gengæld er der medtaget afgørelser fra Patientklagenævnet (overskueligt fremhævet i grå kasser), som eksemplificerer, hvordan de til tider meget abstrakte regler anvendes i ægte dagligdags problemstillinger.

Ud over hvad der fremgår af titlen, omhandler bogen regler om tvangsbehandling i psykiatrien, servicelovens regler om magtanvendelse og regler om tavshedspligt, videregivelse af helbredsoplysninger, ytringsfrihed og aktindsigt. Emnerne breder sig endda ud over sundhedsretten og tager en bid med af socialretten vedrørende omsorgsydelser og forvaltningsretten vedrørende sagsbehandlingsregler for kommunerne ved tildeling af denne form for ydelser.