Skip to main content

Svar:

Lars Bjerrum. E-mail: lbjerrum@health.sdu.dk. Niels JensenGerd Lyng. Jørgen Nexøe. Niels Frederik Pedersen. Claus Rasmussen. Lars Rytter Poulsen. Peter Silbye

16. okt. 2006
3 min.

Tak for kommentaren til DSAM-vejledningen om diagnostik og behandling af lændesmerter i almen praksis. Hovedkilderne til de faglige anbefalinger i vejledningen var den norske rapport »Akutte korsryggsmerter. Tverfaglige kliniske retningslinier« fra Nasjonalt ryggnetverk fra 2002, den svenske SBU-rapport: »Ont i ryggen, ont i nacken. En evidensbaserad kunskapssammanställning« fra Statens beredskab för medicinsk utvardering fra 2000 og den danske MTV-rapport: »Ondt i ryggen: Forekomst, behandling og forebyggelse i et MTV perspektiv« fra Sundhedstyrelsens MTV-institut fra 1999. Desuden blev der foretaget en søgning i Medline frem til marts 2004.

På baggrund af den anvendte litteratur var der ikke enighed om effekten af akupunktur over for lænderygsmerter. Efterfølgende er der publiceret en Cochrane-rapport [1] og en amerikansk metaanalyse [2] om samme emne. Hovedkonklusionen i begge publikationer er, at der ikke er evidens for effekt af akupunktur over for akutte lændesmerter. Derimod er der nogen evidens for, at akupunktur har en kortvarig effekt (bedre end placebo) på smerter og funktionshæmning hos patienter med kroniske lænderygproblemer. Styrken af evidensen er imidlertid svag pga. de betydelige kvalitetsproblemer, der var i de tilgrundliggende studier [3], og forfatterne opfordrer da også til, at der bliver udført yderligere undersøgelser af bedre kvalitet.

I konklusionen til Cochrane-reviewet mener forfatterne ikke, at resultaterne fra deres rapport kan anvendes til at give klare rekommandationer til praksis: »Implications for practice: Although the conclusions show some positive results of acupuncture, the magnitude of this effect was generally small. No clear recommendation can be made because of small sample size and low methodological quality of the studies«.

Der er i øvrigt netop publiceret en randomiseret, kontrolleret undersøgelse af akupunktur eller nålestik i overfladiske nonakupunkturpunkter versus venteliste for langvarige lændesmerter. Konklusionen blev, at akupunktur var bedre end venteliste, men ikke bedre end overfladiske nålestik på non-akupunkturpunkter [4].

Undersøgelsen understreger, at det er svært at designe gode studier til at sammenligne effekten af interventioner, som ikke helt kan blindes, fx akupunktur. Dette metodeproblem blev beskrevet af Kalaukaleni et al i 2001 ved en sammenligning af akupunktur versus massage for lændesmerter [5]. Før randomiseringen blev patienterne spurgt om deres forventning til hver af de to behandlinger. Der var ikke den store forskel i behandlingsresultaterne for akupunktur og massage, men det var afgørende, at patienterne fik den behandling, som de havde tiltro til.

Arbejdsgruppen for DSAMs kliniske vejledning: Diagnostik og behandling af lændesmerter i almen praksis:


Referencer

  1. Furlan AD, van Tulder M, Cherkin DC et al. Acupuncture and dry-needling for low back pain. Cochrane Database Syst Rev 2005 (1):CD001351.
  2. Manheimer E, White A, Berman B et al. Meta-analysis: acupuncture for low back pain. Ann Intern Med 2005;142:651-63.
  3. Manheimer E, Ezzo J, Hadhazy V et al. Published reports of acupuncture trials showed important limitations. J Clin Epidemiol 2006;59:107-13.
  4. Brinkhaus B, Witt CM, Jena S et al. Acupuncture in patients with chronic low back pain. Arch Intern Med 2006;166:450-7.
  5. Kalaukaleni D, Cherkin DC, Sherman KJ et al. Lessons from a trial of acupuncture and massage for low back pain: patients expectations and treatment effects. Spine 2001;26:1418-24.