Skip to main content

> Svar:

Overlæge Hanne Tønnesen. E-mail: ht02@bbh.hosp.dk Speciallægekonsulent Svend Juul Jørgensen, begge Klinisk Enhed for Sygdomsforebyggelse, H:S Bispebjerg Hospital

4. nov. 2005
2 min.

Manglende information om risikofaktorer (herunder alkohol) for komplikationer ved kirurgisk behandling og muligheder for forebyggelse heraf er hverken anerkendt faglig standard eller tilladeligt iht. lovgivningen.

Det er velkendt, at patienter med skadeligt alkoholforbrug har markant øget risiko for at udvikle komplikationer efter kirurgi. Det er vist, at fire ugers præoperativ afholdenhed kan nedsætte de postoperative komplikationer [1]. Fokus er ikke længere på, om skadeligt alkoholforbrug er en risikofaktor ved operation, men på hvordan den indsats, der kan forebygge operationskomplikationer, kan tilrettelægges.

Den anerkendte faglige standard på området fremgår bl.a. af lærebøger såsom Kirurgisk kompendium [2], samt af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, som også har udgivet et forslag til patientpjece [3].

Af teksten fra »Bekendtgørelse om lov om patienters retsstilling« [4] fremgår bl.a. i § 7:

  • »Patienten har ret til at få information om sin helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder risiko for komplikationer og bivirkninger«.

  • »Informationen skal omfatte oplysninger om relevante forebyggelses-, behandlings- og plejemuligheder, herunder oplysninger om andre, lægeligt forsvarlige behandlingsmuligheder, samt oplysninger om konsekvenserne af, at der ingen behandling iværksættes. Informationen skal være mere omfattende, når behandlingen medfører nærliggende risiko for alvorlige komplikationer og bivirkninger«.

  • »Skønnes patienten i øvrigt at være uvidende om forhold, der har betydning for patientens stillingtagen, skal sundhedspersonen særligt oplyse herom, medmindre patienten har frabedt sig information«.

Denne lov gør det helt klart, at sundhedspersonen (lægen) har pligt til at kortlægge risikofaktorer ved operation, informere patienten om disses betydning og om behandlings/ forebyggelsesmuligheder.

Indlægget har også været forelagt Patientklagenævnet, der ikke har kommentarer.


Referencer

  1. Tønnesen H. Alkohol abuse and postoperative morbidity (disp). Dan Med Bull 2003;50:139-60.
  2. Stadil F, Lund B, Nordling J, Kirurgisk kompendium, 3. udgave. København: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2003, 55.
  3. Rygning & alkohol og operationer. Forebyggelse og sundhedsfremme 2001/20. København: Sundhedsstyrelsen, 2001.
  4. Bekendtgørelse om lov om patienters retsstilling § 3, 6 og 7. LBK nr. 272 af 19/04/01 (www.retsinfo.dk)