Skip to main content

> Svar:

Overlæge Mogens Lytken Larsen, medlem af arbejdsgruppen. Overlæge Jan Kyst Madsen, formand for Dansk Cardiologisk Selskab. E-mail: jkmadsen@rh.dk pdf-udgave Overlæge Mogens Lytken Larsen, medlem af arbejdsgruppen. Overlæge Jan Kyst Madsen, formand for Dansk Cardiologisk Selskab. E-mail: jkmadsen@rh.dk Overlæge Mogens Lytken Larsen, medlem af arbejdsgruppen. Overlæge Jan Kyst Madsen, formand for Dansk Cardiologisk Selskab. E-mail: jkmadsen@rh.dk pdf-udgave

1. nov. 2005
3 min.

De nye retningslinjer for behandling af dyslipidæmi er en del af hele den nye rapport Kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark. Rapporten er en oversættelse af de nyeste europæiske retningslinjer, men er grundigt gennemgået og kommenteret af Dansk Cardiologisk Selskab (DCS), Dansk selskab for almen medicin, Dansk Neurologisk Selskab, Dansk Karkirurgisk Selskab, Dansk Endokrinologisk Selskab samt Dansk Hypertension Selskab, og kan ses på www.cardio.dk

Mats Lindbergs opfordring til at ændre formuleringen, fordi han ikke er enig, må selskaberne desværre nok afstå fra. Rapporten omfatter primær og sekundær intervention samt nonfarmakologiske og farmakologiske anbefalinger. Speciallægeselskaberne tilsluttet sig de nye europæiske behandlingsmål for total og LDL-kolesterol hos risikopatienter. Klinisk randomiserede undersøgelser viser en reduktion i forekomsten af kardiovaskulære hændelser ved at reducere mængden af kolesterol i blodet. De endelige behandlingsmål er endnu ikke afklaret, men på baggrund af den eksisterende litteratur har de europæiske selskaber, og nu de danske, tilsluttet sig de ovennævnte.

Hvordan disse behandlingsmål nås er for så vidt ligegyldigt, men den bedst dokumenterede behandling er med statiner, og de fleste vil kunne opnå tilfredsstillende resultater med simvastatin. En del vil have behov for mere potente statiner, eller kombinationsbehandling, der er dyrere. Ligesom nogle hypertonikere har brug for flerstofsbehandling for at nå behandlingsmålet for optimal blodtrykskontrol.

Mats Lindbergs beregninger af omkostninger etc. er relativt misvisende, da mange af de nye studier af etiske grunde kun inkluderer lavrisikopatienter i forhold til de ældre studier. At sammenligne 4S-undersøgelsen, der inkluderede patienter med kolesterol over 6 mmol/l, med PROVE-IT-undersøgelsen, der kun inkluderede patienter med kolesterol under 6 mmol/l, er fejlagtigt. PROVE-IT-undersøgelsen viste, at en større LDL-sænkning, lavere end aktuelle behandlingsmål, nedsatte risikoen for nye hændelser.

Omkostningerne vil variere med tiden, prisfaldet på simvastatin er glædeligt, og andre følger vel efter. Besparelsen ved at anvende simvastatin til flertallet kan derfor investeres i den korrekte behandling til dem, der har brug for anden behandling. Allerede beregninger på 4S-undersøgelsen viste, at statinbehandling var omkostningseffektivt før prisfaldet. Vi tilråder også fortsat, at alle patienter undgår tobaksrygning, vel vidende det vil koste statskassen en del penge i første omgang!

Når lægefaglige selskaber, og for den sags skyld næsten alle andre, læger eller ikkelæger, anbefaler en behandling, følges det sædvanligvis ikke af rådgivning om, hvor pengene skal komme fra. Administratorer som politikere vil nok gerne have sig frabedt rådgivning netop på det område; det er deres arbejdsfelt.

Mats Lindberg påpeger tidsmæssigt sammenfald mellem den aktuelle rapport (som har været undervejs gennem ca. 1 år) og udløbet af patentet på Simvastatin, således at DCS eller arbejdsgruppens medlemmer skulle give ovennævnte anbefaling for at varetage særlige interesser, specielt for de involverede firmaer. Det er en noget skarp anklage, men DCS vil på vegne af samtlige speciallægeselskaber og forfattere pege på, at de ikke er afhængige af firmaerne og ingen økonomisk interesse har i dem.