Skip to main content

> Svar:

Overlæge Finn Zierau, Alkoholenheden H:S, E-mail: fz01@bbh.hosp.dk

31. okt. 2005
2 min.

Dårlig ernæringstilstand blandt alkoholmisbrugere har været kendt længe.

Det skyldes bl.a., at kronisk drikkeri hæmmer appetitten og interfererer med fordøjelsesprocesserne og absorptionen af næringsstoffer, herunder vitaminer [1]. I et fransk studie publiceret i 2003 [2] undersøgte man bl.a. C-vitamin-status på 118 alkoholafhængige patienter uden leveraffektion, indlagt på medicinsk afdeling i et 21-dages behandlingsprogram, randomiseret, med og uden tilskud af vitaminer. Ved indgangen havde alle et lavt S-ascorbat.

De patienter, der fik vitamintilskud, fik en væsentlig for-øgelse af S-ascorbat i forhold til placebogruppen, som dog også havde en signifikant øgning i S-ascorbat i forhold til udgangspunktet. Alkohols indflydelse på C-vitamin-status er kompleks og involverer adfærdsmæssig såvel som metabolisk indflydelse. Alkoholindtagelse reducerer indtagelsen og biotilgængeligheden af C-vitaminer og øger urinekskretionen, såvel som forbruget af frie radikaler er øget under alkoholmetabolisme. Det mest interessante er måske, at cigaretrygning er direkte involveret i en sænkning af af C-vitamin-niveauet i plasma enten ved en øget turnover eller en mangelfuld optagelse af vitaminet. Det konkluderes, at rygere profiterer mere end ikkerygere af C-vitamin-substitution [2]. Mange alkoholafhængige patienter er rygere med et øget forbrug under drikkeperioden.

I litteraturen er der ikke en entydig holdning til generel vitaminsubstitution til alkoholafhængige, men det skyldes måske, at patienterne er i forskellig ernæringstilstand, alt efter hvor man møder recidiverne, ambulatorie/indlæggelse. Det er jo i alle tilfælde en relativ harmløs foranstaltning at foreslå en multivitamintablet til de patienter, der ikke har kliniske tegn på en vitaminmangel, der kræver direkte intensiv vitaminsubstitution.


Referencer

  1. Lieber CS. Alcohol and nutrition: An overwiew. Alcohol Health Res World 1989;13:197-205.
  2. Gueguen S, Pirollet P, Leroy P et al. Changes in serum retinol, alpha-toco-pherol, vitamin C, carotenoids, xinc and selenium after micronutrient supplementation during alcohol rehabilitation. J Am Coll Nutr 2003;22:303-10.