Skip to main content

> Svar:

Lektor Christian Mølgaard. Professor Arne V Astrup. E-mail: Arne. V. Astrup@fhe.kvl.dk Institut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær og Landbohøjkole, Frederiksberg

1. nov. 2005
2 min.

Vi er enige med Karl Favrbo i, at det er svært at se, hvilken litteratur udsagnene om bivirkninger i rapporten fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet [1] bygger på. EU-Kommissionens »Scientific Commitee on Food« har i 2002 udgivet en rapport [2], hvor argumentationen omkring øvre sikre grænse for indtag af vitamin D (Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D, UL) er gennemgået på baggrund af en ret omfattende litteratur, hvor referencelisten er med i rapporten. I den rapport konkluderes det, at UL for personer fra 11 år bør sættes til 50 mg/dag og for yngre børn til 25 mg/dag. Denne konklusion bygger så vidt det kan ses på en overordnet vurdering af litteraturen samt på et forsigtighedsprincip. I øvrigt har Danmarks Fødevare- og Veterinær Forskning for nyligt udgivet en rapport [3], hvor én af konklusionerne er, at vitamin D-status i store dele af befolkningen generelt er lav, og at det vil være sundhedsmæssigt fordelagtigt, hvis befolkningens gennemsnitlige vitamin D-indtag gennem kosten blev øget til 7,5 mg/dag. I denne rapport beskrives også forskellige grupper, som er særligt udsat for at lide af vitamin D-mangel.


Referencer

  1. Vitamin D. Bør forsyningen i den danske befolkning bedres? Veterinær- og Fødevaredirektoratet, publikation nr. 246, december 1998.
  2. SCF. Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D, Scientific Committee on Food, The European Commission, Dec. 2002, (http:\\www.europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ out157_en.pdf)
  3. D-vitaminstatus i den danske befolkning bør forbedres. Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning. DFVF Publikation nr. 1, Udredning. 2004.