Vi er enige med Karl Favrbo i, at det er svært at se, hvilken litteratur udsagnene om bivirkninger i rapporten fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet [1] bygger på. EU-Kommissionens »Scientific Commitee on Food« har i 2002 udgivet en rapport [2], hvor argumentationen omkring øvre sikre grænse for indtag af vitamin D (Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D, UL) er gennemgået på baggrund af en ret omfattende litteratur, hvor referencelisten er med i rapporten. I den rapport konkluderes det, at UL for personer fra 11 år bør sættes til 50 mg/dag og for yngre børn til 25 mg/dag. Denne konklusion bygger så vidt det kan ses på en overordnet vurdering af litteraturen samt på et forsigtighedsprincip. I øvrigt har Danmarks Fødevare- og Veterinær Forskning for nyligt udgivet en rapport [3], hvor én af konklusionerne er, at vitamin D-status i store dele af befolkningen generelt er lav, og at det vil være sundhedsmæssigt fordelagtigt, hvis befolkningens gennemsnitlige vitamin D-indtag gennem kosten blev øget til 7,5 mg/dag. I denne rapport beskrives også forskellige grupper, som er særligt udsat for at lide af vitamin D-mangel.
Referencer
- Vitamin D. Bør forsyningen i den danske befolkning bedres? Veterinær- og Fødevaredirektoratet, publikation nr. 246, december 1998.
- SCF. Opinion of the Scientific Committee on Food on the Tolerable Upper Intake Level of Vitamin D, Scientific Committee on Food, The European Commission, Dec. 2002, (http:\\www.europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ out157_en.pdf)
- D-vitaminstatus i den danske befolkning bør forbedres. Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning. DFVF Publikation nr. 1, Udredning. 2004.