Skip to main content

Tak til dr.med. Finn Becker-Christensen (BC) for hans kommentarer til vores artikel om vækstmønsteret hos 0-1-årige børn i Danmark (1). BC har flere vigtige pointer vedr. vækstmonitorering. BC angiver, at det vigtigste ved vurdering af det enkelte barn er afvigelser fra barnets egen kurve. For at kunne bedømme, om et barn afviger fra sin kurve, mener vi dog, at man som udgangspunkt har brug for en valid reference for normal vækst. Her er der imidlertid flere problemer med de ældre vækstreferencer, inkl. den nuværende danske vækstkurve (2). Vi ved nu, at den tidlige ernæring har betydning for især vægtkurvens facon. Således har ammede børn en hurtigere vægtøgning i første halve leveår, hvorefter vægt-øgningen falder og nærmer sig kurverne for erstatningsernærede børn. Et sådant vægtøgningsmønster ses netop for vores spædbarnskohorte, hvor ammefrekvensen er høj sammenlignet med tidligere generationer. Desuden er de ældre referencer (i modsætning til vores) typisk baseret på få målepunkter i første leveår, med stor usikkerhed i udglatningen til følge.

Vores fødselskohorte består af 6.090 børn, hvoraf 91% bidrog med mindst én vægt ud over fødselsvægten, og 73% indgik med mindst fire af de fem planlagte vægtmålinger. Vores udglattede kurver går fra 0-11 måneder, hvor datadækningen og validiteten af data er god, mens data fra 12. levemåned, som tydeligvis var outliers, blev fravalgt.

Der henvises til vores originale publikation (3) for en grundigere diskussion af datavaliditeten. Vi mener, at de facon-forskelle, som ses mellem vores vægtkurver og den danske Andersen-reference er betydende og valide.

Med hensyn til længdekurverne er forskellene imidlertid, som BC angiver, minimale.

Vi er desuden enige med BC i, at man bør skelne mellem idealkurver og aktuelle kurver, specielt hvad angår vægt-for-længde og BMI-kurver, om end fedmeproblemet ikke synes at være stort i første leveår. I denne aldersgruppe er identifikation af dårlig trivsel derimod af stor klinisk betydning. Da dårlig trivsel i første omgang primært påvirker barnets vægt, er valid registrering af langsom vægtøgning af stor relevans.

Vores undersøgelse peger på behovet for opdaterede vægtkurver, og vi mener, at vores kurver med fordel kan bruges vejledende, indtil der foreligger nye officielle vækstreferencer.


Referencer

  1. Olsen EM, Petersen J, Skovgaard AM et al. Vækstmønstreret hos 0-1-årige børn: Københavns Amts Fødselskohorte 2000 - sekundærpublikation. Ugerskr Læger 2007;169: 1010-4.
  2. Andersen E, Hutchings B, Jansen J et al. Højde og vægt hos danske børn. Ugeskr Læger 1982;144:1760-5.
  3. Olsen EM, Petersen J, Skovgaard AM et al. The growth pattern of 0-1-year-old Danish children, when screened by public health nurses: the Copenhagen County Child Cohort 2000. Ann Hum Biol. 2005; 32(3): 297-315.