Skip to main content

Svar:

Professor emeritus Jørn Dyerberg, Charlottenlund. jdcon@post4.tele.dk. Institutleder Arne V. Astrup, Frederiksbergast@life.ku.dk. Arne V. Astrup er konsulent for, og modtager foredragshonorarer og forskningsstøtte fra virksomheder, der sælger fødevarer og kosttilskud, der indeholder kalcium og vitamin D.

23. apr. 2007
3 min.

Helga I. Wolf rejser nogle interessante spørgsmål, som vi kun delvis er i stand til at besvare. Der er imidlertid en række observationelle studier, der støtter, at vitamin D-mangel er forbundet med fedme og det dysmetabole syndrom [1]. Der er også interventionsstudier med mindre tilskud af kalcium og vitamin D, der viser en gunstig virkning på HDL-kolesterol og glukosetolerance [2], så det er meget tænkeligt, at mangel på vitamin D kan bidrage til de kendte komplikationer til fedme. Der er imidlertid behov for studier, der adskiller effekten af kalcium og vitamin D, da kalcium fra mejeriprodukter ser ud til at hæmme den gastrointestinale absorption af fedt, herunder mættet fedt [3], hvilket nedsætter den postprandiale lipidæmi [4]. Kalcium fra kosttilskud ser imidlertid ikke ud til at besidde denne virkning [4], ligesom kalciumkosttilskud ikke påvirker legemsvægt eller fedtmasse. Dertil kommer en række andre studier, der giver holdepunkter for, at vitamin D synes at have fysiologisk betydning ud over de klassiske virkninger. Der er dog visse holdepunkter for at øge det anbefalede indtag fra 50 til 250 mikrogram/dag. På den anden side har en nyligt publiceret finsk undersøgelse fundet, at tre års tilskud med vitamin D3 i en daglig dosis på 7,5 mg givet sammen med tilskud af kalcium, medførte en 4,1% stigning af LDL-kolesterol, et fald på 5,2% af HDL-kolesterol og et fald på 10,5% af HDL/LDL-ratio sammenlignet med placebo i form af kalciumtilskud [5]. Disse ændringer i blodets lipoproteinmønster antyder, at tilskud af vitamin D, selv i små doser, kan øge risikoen for iskæmisk hjertesygdom, men resultaterne bør bekræftes.

Der er klart et behov for yderligere at belyse vitamin D's virkninger, herunder hvilken sundhedsmæssig betydning mangeltilstand har for både børn og voksne.

Vi er meget interesseret i at gennemføre forskning, der skal uddybe disse sammenhænge, men må påpege, at i modsætning til Helga I. Wolfs forslag, er det umuligt at gennemføre uden sponsorering.


Referencer

  1. Martini LA, Wood RJ. Vitamin D status and the metabolic syndrome. Nutr Rev. 2006;64:479-86.
  2. Major GC, Alarie F, Dore J et al. Supplementation with calcium + vitamin D enhances the beneficial effect of weight loss on plasma lipid and lipoprotein concentrations. Am J Clin Nutr. 2007;85:54-9.
  3. Jacobsen R, Lorenzen JK, Toubro S et al. Effect of short-term high dietary calcium intake on 24-h energy expenditure, fat oxidation, and fecal fat excretion. Int J Obes 2005;29:292-301.
  4. Lorenzen J, Nielsen S, Holst JJ et al. Effect of dairy calcium or supplementary calcium intake on postprandial fat metabolism, appetite, and subsequent energy intake. Am J Clin Nutr. 2007;85:678-87.
  5. Heikkinen AM, Tuppurainen MT, Niskanen L et al. Long-term vitamin D3 supplementation may have adverse effects on serum lipids during postmenopausal hormone replacement therapy. Eur J Endocrinol. 1997;137:495-502.