Skip to main content

> Svar:

Cand.psych. Mette Kjøller, Institut for Folkesundhed. Klinikchef Fin Biering-Sørensen, Neurocentret, H:S Rigshospitalet

31. okt. 2005
2 min.

I sit indlæg »2004 myoser« efterlyser Svend Lings med udgangspunkt i flere forskellige artikler i Ugeskriftet i 2004 en definition af »en myose«.

I vores statusartikel har vi henvist til nedenstående opdeling af muskel- og skeletsygdommene, der anvendes i Statens Institut for Folkesundheds (SIF) undersøgelser af sundhed og sygelighed i befolkningen. Inddelingen tager udgangspunkt i kapitel 13 i WHO's sygdomsklassifikation (8. udgave):

  • Inflammatoriske, reumatiske sygdomme, der omfatter leddegigt, myoser og betændelsestilstande i seneskeder, ledkapselhinder og slimsække.

  • Artrose, der omfatter slidgigt i alle led undtagen ryggen.

  • Rygsygdomme, der omfatter ondt i ryggen, diskusprolaps, lumbago/myoser i ryggen, skæv ryg og slidgigt i ryggen.

  • Øvrige muskel- og skeletsygdomme, der f.eks. omfatter uspecificeret gigt, knogleskørhed og sygdomme i bruskskiver og ledbrusk (undtagen i ryggen).

I undersøgelserne indsamles data ved personligt interview. Forekomsten af langvarig sygdom i befolkningen belyses ved et åbent spørgsmål: »Har De nogen langvarig sygdom, langvarig eftervirkning af skade, handicap eller anden langvarig lidelse?« Langvarig sygdom er defineret som sygdom af seks måneders varighed eller længere. Hvis der svares bekræftende, stilles en række supplerende spørgsmål om sygdommens art, hvor på kroppen sygdommen er lokaliseret, hvor længe man har haft sygdommen, om en læge har sagt, hvilken sygdom der er tale om, og om sygdommen er meget eller lidt hæmmende i arbejdet eller i dagligdagen.

Efterfølgende kodes svarene i henhold til WHO's sygdomsklassifikation, der i princippet er baseret på et trecifret kodesystem. Den danske version er dog femcifret, idet fjerde og femte ciffer anvendes til yderligere at specificere sygdomme og symptomer.

Når det gælder selvrapporterede sygdomme, er det erfaringen, at det generelt ikke er muligt at kode på mere detaljeret niveau end svarende til tre cifre. For visse sygdomsgrupper har vi selv tilføjet et fjerde ciffer til angivelse af, hvor på kroppen, sygdommen er lokaliseret. Denne supplerende fjerde kode er hovedsageligt anvendt i forbindelse med kodningen af muskel- og skeletsygdomme og dermed også begrundelsen for, at myoser både indgår under inflammatoriske reumatiske sygdomme og under rygsygdomme.