Skip to main content

> Svar:

Læge Jakob B. Seidelin, Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling C, Herlev Hospital. E-mail: jseidelin@dadlnet.dk

24. aug. 2007
2 min.

Tak for lejligheden til at uddybe min kommentar til Kort nyt/medicinske nyheder: Intensiv omeprazolbehandling før endoskopi reducerer blødning fra ulcus. Kravet til udtalelsens længde i rubrikken medicinske nyheder gør, at en nuanceret kommentar ikke er mulig. Jeg er enig i, at den rigtige behandling af patienter med øvre gastrointestinal blødning er endoskopisk terapi. I det refererede studie [1] undersøgtes effekten af kontinuer højdosisprotonpumpehæmmer hos gruppen af patienter, som havde »ikkerød« øvre gastrointestinal blødning og ikke var hæmodynamisk påvirkede. Patienter med frisk hæmatemese eller hæmatokesi eller påvirket cirkulation blev gastroskoperet akut. Der var andre ekslusionskriterier, som kan diskuteres, men de patienter, som blev randomiseret, havde således en mere fredelig øvre gastrointestinal blødning, som ikke krævede akut gastroskopi. Dette er formentlig årsagen til den lavere dødelighed i dette studie end i de studier, der refereres i kommentaren ovenfor. I et andet studie fra samme gruppe havde patienter med verificeret blødende ulcus en mortalitet, der minder om de refererede danske tal [2]. Patienterne, der blev randomiseret, havde ved efterfølgende gastroskopi - som ventet - forskellige årsager til blødning, ca. 60% havde peptisk ulcus.

Der er en tendens til at påbegynde ikkekontinuer protonpumpehæmmer til patienter med øvre gastrointestinal blødning, som vurderes at kunne vente på en subakut gastroskopi (inden for et døgn) til trods for, at der, som det nævnes i kommentaren ovenfor, ikke er evidens for dette (bl.a. [3]). Men her er der formentlig regionale forskelle. Man kan diskutere størrelsen af effekten af kontinuer højdosisprotonpumpehæmmer, men hvis protonpumpehæmmer skal gives, bør man give den på denne måde, da der ikke er evidens for at give protonpumpehæmmer i normal dosering og ikkekontinuert.

Og sluttelig, en sådan behandling bør kun gives som adjuverende behandling til den egentlige behandling: gastroskopi og endoskopisk terapi.

Literatur

Referencer

  1. Lau et al. Omeprazole before endoscopy in patients with gastrointestinal bleeding. N Eng J Med 2007;356:1631-40.
  2. Lau et al. Effect of intravenous omeprazole on recurrent bleeding after endoscopic treatment of bleeding peptic ulcers. N Eng J Med 2000;343:310-6.
  3. Daneshmend et al. Omeprazole versus placebo for acute upper gastrointestinal bleeding: randomised double blind controlled trial. BMJ 1992:304:143-