Skip to main content

> Svar

Sekretariatsleder Henrik S. Jørgensen, Sekretariatet for Referenceprogrammer. E-mail: refprog@sst.dk Overlæge Ulla Breth Knudsen, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Odense Universitetshospital. Reservelæge Marianne Glavind-Kristensen, Medicinsk Afdeling, Randers Centralsygehus. Professor Bent S. Ottesen, Juliane Marie Centret, H:S Rigshospitalet

4. nov. 2005
2 min.

Hensigten med statusartiklen om hysterektomi i Danmark [1] er at gøre opmærksom på referenceprogrammet, som i modsætning til de tidligere referenceprogrammer ikke bliver udsendt med Ugeskrift for Læger. Dette lader til at være lykkedes.

Diskussionen om hvor store uteri, der kan fjernes vaginalt, er ikke ukendt for arbejdsgruppen, både fra litteraturen og diskussioner i gruppen, samt de forskellige synspunkter, som blev fremført på den offentlige høring i april 2003. Reference-programmet angiver variationer over behandlingsmuligheder, men de fremhævede anbefalinger viser den sikre vej for flertallet af operatører. Hverken statusartiklen eller referenceprogrammet undsiger den meget erfarne og dygtige ekspert, der måtte kunne fjerne store uteri gennem vagina. Men da der er stigende komplikationsrate med stigende vægt af uterus [2, 3], og da det kun er få centre, der har operatørerfaring i vaginal fjernelse af store uteri, har vi valgt at lægge os op ad National Guideline Clearinghouses lidt konservative anbefaling og rekommandere vaginal hysterektomi op til den anførte grænse [4]. Ordvalget i den korte statusartikel kan anfægtes, som Kjeld Leisgård Rasmussen gør i sin kommentar. Den oprindelige og præcise formulering i referenceprogrammet s. 29, kan dog ikke anstøde nogen: »Når uterus skønnes større end svarende til 12-15 ugers graviditet, anbefales generelt total abdominal hysterektomi. Fjernelse af større eller ikke-mobile uteri ved vaginal hysterektomi, kræver generelt større operativ erfaring« [5]. Denne anbefaling er i referenceprogrammet uden evidensangivelse, men anført som et godt klinisk tip. Det betyder med andre ord, at klinikeren har ret stor valgfrihed på dette område. Baggrunden for anbefalingen er også diskuteret i referenceprogrammet s. 24, hvor studier, der taler henholdsvis for og imod vaginal hysterektomi ved store uteri, er gennemgået. Her konkluderes det, at »Der er dog ikke tilstrækkelig evidens til at sætte faste grænser for, hvornår vaginal hysterektomi kan udføres uden væsentlig risiko for komplikationer, idet det sandsynligvis også er afhængigt af operatørerfaring«.

Når der foreligger større danske multicenterstudier, glæder vi os til at opdatere dette område i referenceprogrammet.


Referencer

  1. Knudsen UB, Glavind-Kristensen M, Jørgensen HS et al. Referenceprogram om hysterektomi i Danmark. Ugeskr Læger 2004;166:1213-5.
  2. Hillis SD, Marchbanks PA, Peterson HB. Uterine size and risk of complications among women undergoing abdominal hysterectomy for leiomyomas. Obstet Gynecol 1996;87:539-43.
  3. Unger JB, Paul R, Caldito G. Hysterectomy for the massive leiomyomatous uterus. Obstet Gynecol 2002;100:1271-5.
  4. National Guideline Clearinghouse. Guideline for determing the route and method of hysterectomy for benign conditions (001379) 1999.
  5. Referenceprogram for hysterektomi på benign indikation. Sekretariatet for Referenceprogrammer, 2003.