Skip to main content

Svar:

Afdelingslæge Henning Grønbæk, Medicinsk Afdeling V, Århus Sygehus, på vegne af Levertumorgruppen, Århus Sygehus, og Dansk Selskab for Hepatologi

8. maj 2006
1 min.

Tak til kollegaerne i Odense for kommentarerne vedr. statusartiklen »Hepatocellulært karcinom (HCC) og andre levertumorer« udarbejdet af undertegnede samt Levertumorgruppen ved Århus Sygehus og Dansk Selskab for Hepatologi.

Vi er glade for opbakningen bag hovedbudskabet, nemlig at det er den centraliserede multimodale indsats, der er af afgørende betydning for prognosen for patienter med primær og sekundær leverkræft. Patienter bør således tilbydes individuelt tilrettet diagnostik og behandling i centre, der mestrer alle behandlingsprincipperne i et samarbejde mellem hepatologer, leverkirurger, onkologer og invasive radiologer.

Statusartiklens primære fokus er behandling af HCC, og artiklen skulle udformes inden for meget stramme rammer, som ikke tillod nærmere diskussion af mere tekniske forhold, som f.eks. værdien af laparoskopi og laparoskopisk ultralyd. Overlevelsesresultaterne vedrører også hepatocellulært karcinom, og tallene er baseret på en større litteraturgennemgang (referenceliste kan rekvireres) samt nylige, gode oversigtsarbejder [2, 3], og svarer nogenlunde til erfaringerne i Århus og København.


Referencer

  1. Grønbæk H & Levertumorgruppen Århus Sygehus. Hepatocellulært carcinom og andre levertumorer. Ugeskr Læger 2006;168:1219.
  2. Bruix J, Shermann M. Management of Hepatocellular carcinoma. AASLD Practice guideline. Hepatology 2005;42:1208-36.
  3. Llovet JM, Borroughs A, Bruix J. Hepatocellular carcinoma. Lancet 2003;362:1907-17.