Skip to main content

> Svar:

Professor Arne V. Astrup, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Frederiksberg. E-mail: ast@kvl.dk

1. nov. 2005
2 min.

Det er oppe i tiden at udfordre de officielle anbefalinger, og advokere for alternative kostsammensætninger med henvisning til, at de kan forebygge velfærdssygdomme, der er i tiltagen og knyttet til vores mad-, drikke- og motionsvaner. Man kan spise efter sin blodtype, vende kostpyramiden på hovedet eller følge Atkins-diæten, hvor kulhydrater er bandlyst. Bobzin argumenterer for en »stenalderkost«, hvor en elimination af alle kornprodukter fra kosten kan fjerne en væsentlig årsag til en stribe velfærdssygdomme.

Men er det stenalderkost? Stenaldermanden Ötzi, der levede i Alperne for 5.300 år siden, havde spist korn ved sit sidste måltid [1], så vi har nok fra tidernes morgen ladet vilde korn indgå i kosten.

Men hvordan skal man vurdere alle de modstridende »gode« råd? Hvem skal man tro? Der er kun én vej frem, og det er den evidensbaserede. Den kan være svær nok, uanset om det gælder værdien af at screene for brystkræft, eller om madens fedt skaber fedme, men vi har ingen alternativer.

I de evidensbaserede, officielle næringsstofanbefalinger i Norden, EU og USA anføres et øget indtag af fiberrige kornprodukter, især fuldkornsprodukter, som sygdomsforebyggende, og ved en litteratursøgning kan jeg slet ikke genfinde holdepunkter for alle de sygdomsfremkaldende egenskaber Bobzin tilskriver kornprodukter. Tværtimod konkluderer de nye systematiske litteraturgennemgange, at der er særdeles god dokumentation for, at kornprodukter, rige på fiber og fuldkorn, kan bidrage til at forebygge diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer [2-5]. At eliminere kornprodukter fra kosten er derfor en dårlig idé, men at vælge de fiberrige fuldkornsprodukter synes at være hensigtsmæssigt. Heldigvis! Jeg tror ikke, at vores patienter uden kamp opgiver at spise kornprodukter som brød, ris, nudler, pasta, korn, gryn, bulgur m.v.


Referencer

  1. http://www.crystalinks.com/oetzi.html
  2. Anderson JW. Whole grains protect against atherosclerotic cardiovascular disease. Proc Nutr Soc 2003;62:135-42.
  3. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc 2003;62:129-34.
  4. Koh-Banerjee P, Rimm EB. Whole grain consumption and weight gain: a review of the epidemiological evidence, potential mechanisms and opportunities for future research. Proc Nutr Soc 2003;62:25-9.
  5. Liu S. Intake of refined carbohydrates and whole grain foods in relation to risk of type 2 diabetes mellitus and coronary heart disease. J Am Coll Nutr 2002;21:298-306.