Skip to main content

> Svar:

Professor Arne V. Astrup. E-mail: Arne.V.Astrup@fhe.kvl.dk. Cand.scient. Anette Due. Cand.scient. Anita Belza. Lektor Søren Toubro, Institut for Human Ernæring, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, Frederiksberg.

4. nov. 2005
2 min.

Videnskabeligt har Per Brøbech Mortensen og andre ret i, at vi har overfortolket vores datamateriale, hvilket vi burde have tilkendegivet allerede i vores første svar. Men lad os nu krybe helt til korset: Da redaktionen efterlyste humoristiske indlæg til julenummeret fandt vi inspiration i British Medical Journal, som har en mangeårig tradition for at blande humor, underholdning og videnskab sammen i julenumrenes artikler: Lee & Paffenbarger, der i et longitudinelt, observerende studie fandt, at mennesker, der regelmæssigt spiser sukkerslik og chokolade, havde en signifikant lavere dødelighed end de, der aldrig slikkede [1]. Faktisk levede slikkerne et helt år længere. Vi overvejede også at se på eventuelle sundhedsfremmende egenskaber af slik, men fandt emnet politisk ukorrekt i Danmark og ønskede ikke at foranledige, at Folketingets Sundhedsudvalg skulle hasteindkaldes i juleferien. Et andet observerende studie fandt, at sølvgrå biler har en 50% lavere risiko for at blive involveret i alvorlige trafikuheld, og forfatterne anbefaler, at man ved at skifte alle bilfarver til den sølvgrå kunne nedsætte antallet af alvorlige kvæstelser i trafikken [2]. Fælles for denne type underholdende arbejder er, at data utvivlsomt er helt korrekte, men at kausaliteten er uhyre tvivlsom, idet fundene ofte ikke er justeret for massesignifikans, ligesom der ikke er taget højde for vigtige konfoundere. Eksempelvis kunne der blandt personerne, der undgik at spise slik og chokolade, være flere dia-betikere, som derved kunne forklare den højere dødelighed. Det er tænkeligt, at sølvgrå biler hyppigere vælges af forsigtige typer, og denne bilfarve dermed er en markør, snarere end en aktør.

Vi fandt vore flatulensdata relevante at publicere, da de klart viste, at overvægtige producerer mindre metan og hydrogen end normalvægtige, og vi havde den opfattelse, at vores overfortolkning var acceptabel inden for rammerne af et julenummer. Vi skal derfor beklage, hvis vi gik for langt i vores iver for at underholde Ugeskriftets læsere i julehøjtiden.


Referencer

  1. Lee I-M, Paffenbarger RS. Life is sweet: candy consumption and longevity. BMJ 1998;317;1683-4.
  2. Furness S, Connor J, Robinson E et al. Car colour and risk of car injury: population based case control study. BMJ 2003;327:1455-6.