Skip to main content

> Svar:

Professor Søren Laurberg, Kirurgisk Afdeling L, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus. E-mail: soeren.laurberg@aas.auh.dk

3. nov. 2005
3 min.

Jeg er enig i, at der en betydelig udvikling og grøde inden for kolorektalkirurgien. Der har været en pionerindsats fra DCCG's medlemmer med udarbejdelse af nationale retningslinjer for diagnostik og behandling af kolorektalcancer (CRC), og man har skabt en national database. Der har også været et stort behov, idet vi var sakket agterud i forhold til de andre nordiske lande, som vi normalt sammenligner os med. Kirurgien har en helt central rolle. Således viste det internationalt højt estimerede hollandske rectumcancerstudie [1], at kvaliteten af det kirurgiske præparat er en afgørende selvstændig prognostisk faktor for, om patienterne får lokalrecidiv, og om de overlever.

De kirurgiske medlemmer af kræftstyregruppen har haft svært ved at få fokus på kirurgien, hvorfor jeg for godt et år siden ville trække mig, idet jeg fandt, at der blandt beslutningstagerne ikke var forståelse for kirurgernes centrale rolle i cancerbehandlingen. Tilsyneladende blæser der nye vinde, og Sundhedsstyrelsen har nedsat et udvalg, der skal belyse kræftkirurgiens problemer, begyndende med en evaluering af kirurgi ved CRC. Der udarbejdes en rapport, der forventes færdig i september 2004.

Der bliver meget at debattere!

Vi må sikre rekruttering til kirurgien, få uddannet yngre kirurger godt, få efteruddannet alle os »gamle«, og sikre fysiske og økonomiske rammer til, at cancerkirurgien kan foregå i et stimulerende tværfagligt miljø.

Det er vigtigt, at vi får defineret fagområdet kolorektalkirurgi, idet speciallæger i kirurgi ikke kan varetage behandling af CRC, og en kolorektalsektion er under udarbejdelse. Vi skal have et nationalt forum, hvor vi kan diskutere nye behandlingsprincipper. Dette har været motivet for, at vi i Århus hvert år afholder en Colorectal Day (3. møde er den 2.

februar 2005), hvor vi inviterer 4-5 førende internationale eksperter og lokale eksperter.

Ved mødet den 2. februar 2005 har vi indbudt Torbjörn Holm (operatør ved omtalte to internationale kurser) fra Karolinska Instituttet for at diskutere, hvorfor resultaterne er så dårlige ved abdominoperineale resektioner for CRC og den mulige forbedring i kirurgisk teknik.

Vi vil også diskutere problemer vedr. ultralav Hartmanns operation. Anders Tøttrup har opgjort komplikationerne på vores afdeling (antaget til publikation i Diseases of Colon and Rectum), og vi vil nu operere som anført.

Vi håber, at vores Colorectal Day på sigt organiseres af den kolorektale sektion.

Ved Dansk Kirurgisk Selskabs forårsmøder vil det være naturligt, at der var en fremlæggelse af videnskabelige arbejder inden for det kolorektale område styret af sektionen.

Jeg vil aldrig komme til at deltage i en debat på internettet, men det er nok mig, der er gammeldags.

Vi må skabe en stærk kirurgisk kolorektalsektion, der arrangerer livlige, tværfaglige debatmøder med fokus på relevante kirurgiske problemstillinger, og gode videnskabelige indlæg på Dansk Kirurgisk Selskabs årsmøder.


Referencer

  1. Kapiteijn E, Marijnen CA, Nagtegaal ID et al. Preoperative radiotherapy combined with total mesorectal excision for resectable rectal cancer. N Engl J Med 2001;345:638-46.