Skip to main content

> Svar: Allergi er ikke altid årsag til astma

Klaus Bønnelykke, Søren Pedersen, Oluf Schiøtz og Hans Bisgaard, Dansk BørneAstma Center. E-mail: biagaard@copsac.com
Sune L.M. Rubak, Dansk Pædiatrisk Selskabs Allergologi- og Pulmonologi-udvalg

Interessekonflikter: K.B. har været konsulent for og modtaget undervisningshonorar fra Merck og GlaxoSmithKline (GSK) og har været i Advisory Board for Merck. S.P. har modtaget undervisningshonorar fra Merck, ALK, GSK og Nycomed. H.B.har været konsulent for Chiesi og i Advisory Board for Merck. Han har modtaget undervisningshonorar fra Merck og AstraZeneca. Han har været ekspertvidne for NeoLab og har modtaget forskningsstøtte fra Novartis og Chiesi samt fra Lundbeck Fonden og Det Strategiske Forskningsråd. S.L.M.R. og O.S. har ingen interessekonflikter.

11. nov. 2013
3 min.

Vi takker kollega Kim Kristensen for hans interesse for retningslinjerne og for de gode, uddybende spørgsmål vedrørende sammenhængen mellem allergi og astma.

Forekomsten af allergi blandt skolebørn med astma er fundet at være ca. 50% eller højere, afhængigt af alder og definitionen på astma og allergi [1, 2]. Dermed kan dog ikke sluttes, at allergi er årsag til de fleste tilfælde af astma. I et studie, der forsøgte at belyse dette, anslog man, at højest 40% af astma hos børn er forårsaget af allergi [3].

Til Kim Kristensens specifikke spørgsmål:

1. Vi har i retningslinjerne anbefalet, at alle børn med vedvarende behov for inhalationssteroid testes for allergi. Formålet med dette er for det første at give børn og forældre hjælp til at identificere allergener, der evt. kunne medvirke til at udløse og forværre astmasymptomerne. Dette kan give et redskab til bedre kontrol af sygdommen og evt. reducere behovet for medicinsk behandling. Nogle børn med allergisk udløst astma får forværrede symptomer ved eksponering, og allergitest sammenholdt med vurdering af relevante symptomer anbefales derfor som et standardtilbud til børn med astma i tråd med internationale retningslinjer (GINA og NAEPP). For det andet kan allergitestning hjælpe til at udelukke mistænkte allergier. Forældre til børn med astma vil ofte mistænke allergi som årsag, og her kan en negativ allergitest være medvirkende til at undgå unødvendige restriktioner og tiltag.

2. Vi er helt enige i, at en positiv allergitest (priktest eller måling af specifkt IgE i blodet) ikke er ensbetydende med allergi, men blot et mål for sensibilisering, som kan være eller ikke være af klinisk betydning. Allergidiagnosen kan derfor ikke stilles på baggrund af en positiv allergitest, men skal baseres på en kombination af en positiv test og relevante symptomer i forbindelse med eksponering.

3. Det er ligeledes korrekt, som anført af Kim Kristensen, at evidensen for effekt af allergensanering er ringe. Dette skal haves in mente, når muligheden for allergensanering diskuteres med forældrene. Foreliggende evidens peger på, at selv omfattede husstøvmide-sanering er uden effekt, men der er generelt enighed i internationale retningslinjer om at fraråde dyr i hjemmet ved påvist allergi (GINA og NAEPP).

4. Hyposensibilisering er ikke nævnt i disse retningslinjer. Evidensen for effekt på astma hos børn er utilstrækkelig [4], og vi vurderer derfor, at astma ikke er indikation for hyposensibillisering (netop dette faktum burde vi have fremhævet). Hyposensibillisering er anbefalet til nogle børn med svær behandlingsrefraktær allergisk rinit. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at børn med samtidig astma (særligt ukontrolleret astma) har større risiko for livstruende reaktioner på hyposensibilisering end børn uden astma [5].

Referencer

Litteratur

  1. Bacharier LB, Phillips BR, Zeiger RS et al. Episodic use of an inhaled corticosteroid or leukotriene receptor antagonist in preschool children with moderate-to-severe intermittent wheezing. J Allergy Clin Immunol 2008;122:1127-35.

  2. Hamouda S, Karila C, Connault T et al. Allergic rhinitis in children with asthma: a questionnaire-based study. Clin Exp Allergy 2008;38:761-6.

  3. Pearce N, Pekkanen J, Beasley R. How much asthma is really attributable to atopy? Thorax 1999;54:268-72.

  4. Abramson MJ, Puy RM, Weiner JM. Injection allergen immunotherapy for asthma. Cochrane Database Syst Rev 2010;(8):CD001186.

  5. Amin HS, Liss GM, Bernstein DI. Evaluation of near-fatal reactions to allergen immunotherapy injections. J Allergy Clin Immunol 2006;117:169-75.